Svijet
0

Gradi li Sirija nuklearno postrojenje?

FENA
Sirija možda gradi neku vrstu nuklearnog postrojenja, uz pomoć Sjeverne Koreje, objavio je Washington Post, sedmicu dana nakon što je Sirija optužila Izrael da je avion te zemlje ušao u sirijski zračani prostor i ispustio municiju na njenu teritoriju.

Američki list piše da su dramatični satelitski snimci, prikupljeni u posljednjih pola godine, uglavnom iz izraelskih izvora, naveli pojedine zvaničnike Sjedinjenih Država da povjeruju kako se takvo postrojenje može iskoristiti za proizvodnju materijala za nuklearno oružje, prenijele su agencije.

Pristup informacijama, a posebno snimcima primljenim za posljednjih 30 dana, strogo je ograničen na tim od nekoliko ljudi, koji predvodi američki savjetnik za sigurnost Stephen Hadley, zbog čega mnogi obavještajci nisu ni svjesni značaja tih izvještaja, tvrdi američki list pozivajući se na nemeimenovane izvore.

Glasnogovornik Bijele kuće i izraelska ambasada su odbili dati bilo kakav komentar, a ni sirijska ambasada nije izdala nikakvo saopćenje.

New York Times je prvi objavio ove sedmice da je Izrael nedavno izveo izviđačke letove preko Sirije, fotografirajući moguće nuklearne instalacije za koje izraelski zvaničnici vjeruju da se možda snabdijevaju materijalom iz Sjeverne Koreje.

List je, pozivajući se na zvaničnika u izraelskom ministarstvu odbrane, naveo da su izraelske zračne snage udarile na najmanje jednu metu u sjeveroistočnoj Siriji, ali da je nejasno šta je bio cilj i razmjere štete.

Zvanični Izrael uporno šuti i ne odgovora na optužbe Sirije, ali Washington Post spominje anonimnoga bivšeg izraelskog zvaničnika koji je navodno rekao kako je čuo da je napad izveden na postrojenja sposobna da proizvedu nekonvencionalno oružje.

Drugi su spekulirali da je Izrael testirao spremnost sirijske protuzračne odbrane za napad na Iran preko teritorije Sirije, ili je ciljao iransko oružje namijenjeno libanskom Hezbollahu.

Britanska agencija Reuters objavila je u srijedu uvečer kako su američki zvaničnici potvrdili da su izraelske zračne snage izvele napad na sirijske ciljeve prošle sedmice, ali nisu objelodanili šta je bila meta.

"Udar mogu potvrditi, metu ne mogu", rekao je jedan zvaničnik, naglasivši da je zapravo bilo više od jednog udara.

I dok Izrael ne odgovora na optužbe Sirije, izraelski mediji komentiraju da udar na sirijsku teritoriju ne može ostati tajna ako se zaista dogodio.

Sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama odmah je demantirao da je meta bilo iransko oružje. "To je bla, bla. To je glupost i neosnovana izjava. Nije do Izraelaca, niti ikoga drugog da procjenjuje šta mi imamo u Siriji", rekao je ambasador Bashar al-Jafari.

On je dodao da nije bilo mete i da su avion, ili avioni, bacili municiju kako bi brže pobjegli od sirijske protuzračne odbrane koja je odmah djelovala.

Bivši američki ambasador u UN-u John Bolton rekao je nedavno uticajnome izraelskom listu Haaretz da Sjeverna Koreja možda koristi Sriju i Iran kao utočišta za svoju nuklearnu aktivnost.

Bolton je podsjetio da je američki predsjednik George W. Bush prošle godine upozorio tu zemlju da ne dostavlja nuklearni materijal Siriji i Iranu ili nekoj terorističkoj organizaciji jer bi se takav potez smatrao "ozbiljnom prijetnjom".