Najveći sajam arhitekture
2

Grad za čovjeka u fokusu bijenala u Veneciji

Klix.ba
Projekat Kazuye Sejime
Projekat Kazuye Sejime
Arhitekti iz cijelog svijeta su se okupili u Veneciji povodom skupa pod nazivom Biennale, koji je otvoren jučer. Tema ovog skupa je dizajniranje i stvaranje gradova koji su više okrenuti socijalnim potrebama stanovništva.

Renoviranje površina radničke klase, dizajniranje naselja za vrijeme ekonomske krize i rekonstrukcija gradova nakon prirodnih katastrofa, kao što su zemljotres i cunami, su u fokusu ovog, najvećeg na svijetu, sajma arhitekture.

Na samom otvaranju ovog sajma, koji traje do 25. novembra, je došlo do neprilika kada su deseci lokalnih aktivista okupirali Ruski paviljon. Aktivisti su nosili maske u znak podrške bendu Pussy Riot.

Međutim, dodjela nagrada je održana kako je već bilo i planirano.

Japanci su dobili nagradu Zlatni lav za najbolji nacionalni program, zahvaljujući seriji dizajna za rekonstrukciju gradova zahvaćenih cunamijem prošle godine.

Nagrada za najbolji projekt je otišla arhitektskom kolektivu Urban Think Tank za projekt "Torre David/Gran Horizonte", koji je od tornja od 45 spratova u Caracasu, u kojem su se do sada nalazili samo uredi, napravio kreativnu sredinu.

Tema ovogodišnjeg sajma je "zajedničko zemljište", a zamišljena je kao interakcija između arhitekata i stanovništva, kao i između samih dizajnera.

Sajam se održava na površini od 10.000 kvadratnih metara, a ima 119 učesnika.

Jedan od najljepših projekata je zasigurno instalacija Japanca Kazuyje Sejime o restauraciji ostrva Mijato-jima, koje je cunami uništio u potpunosti.

Jedan od najzanimljivijh štandova na sajmu je paviljon Čilea, koji je napravljen u obliku rudnika soli. Za ovu priliku je iz rudnika Tarapaca dopremljeno 11 tona soli.

Na sajmu učestvuje 55 zemalja. Među zemljama koje su prvi put predstvile svoje projekte su Angola, Kosovo, Kuvajt i Peru.

Vezani članci