Istina o Faludži
0

Grad u kojem se djeca rađaju s deformitetima

Sarajevo-x.com
Irački ljekar je za Sky News rekao da je broj djece koja se rode s deformitetima u teško bombardiranim područjima u Faludži još uvijek u porastu.

Petnaest mjeseci ranije, istraga reportera Sky Newsa je otkrila da se sve veći broj djece u Faludži rađa s deformitetima. Vjeruje se da je uzrok ovome hemijsko oružje, koje koriste američke trupe.

Nedavno se ekipa Sky Newsa ponovo vratila kako bi provjerila da li se situacija išta promijenila, te šta se desilo s nekom od djece o kojoj su ranije obavijestili javnost.

U maju prošle godine donijeli su priču o djevojčici Fatimi Ahmed koja je rođena s dvije glave i koja je, dok su je snimali, jedva disala, a nije se mogla ni pomjerati. Prognoze vezane za njeno zdravstveno stanje nikad nisu bile optimistične, pa kako su se i pribojavali, ona nije uspjela dočekati svoj četvrti rođendan.

Druga djevojčica koju su reporteri upoznali prošle godine Tiba Aftan rođena je s ogromnom izraslinom na licu. Izraslina je prekrila polovinu djevojčicinog čela, te je počela ugrožavati njeno oko. Najgore od svega je što bi se izraslina povećavala kako bi Tiba postajala starija.

Međutim, za ovo je nađeno rješenje - operacija. Uspješno je okončana, ali jedna neće biti dovoljna. Tiba će morati otići na još operacija, a njena porodica za to nema novca. Za prvu su dali sve što su imali.

Od posljednjeg istraživanja, reporteri su došli do novih podataka o slučajevima deformiteta djece rođenih u proteklih osam mjeseci, pa su im čak predočene i fotografije deformiranih fetusa koji nisu uspjeli razviti se.

Nema tačnih objašnjenja zašto se ovo događa, šta je uzrok deformitetima, a ne postoje stariji podaci u Iraku kako bi se mogli eventualno uporediti ovi slučajevi.

Iako nije dokazano, mnogi Iračani vjeruju da deformiteti moraju biti povezani s teškim bombardovanjem Faludže u 2004. godini. Tamošnji stanovnici žele da se istraži utjecaj korištenog oružja na zdravlje, jer se iz dana u dan sve više djece rađa s deformitetima.