Prozivka dužnika
22

Grad u Kini javno sramoti građane koji ne plaćaju dug državi

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U Xi'anu, gradu u Kini javno su osramoćeni stanovnici koji odbijaju platiti dugove, te su tako prikazane njihove fotografije na bilbordima i u izvještajima državnih medija.

Imena i drugi lični podaci dužnika također su postavljeni na velikim LED ekranima iznad nekih od najprometnijih ulica Xi'ana.

Iz gradskog suda naveli su da je to način da podstaknu ljude koji su već bili obaviješteni o svojim finansijskim obavezama da isplate taj novac, piše Daily Mail.

Vlasti su počele da prikazuju slike dugova prije dva dana u 13 xi'anskih okruga. Glavni grad provincije Shaanxi ima više od osam miliona stanovnika, a informacije se prikazuju iznad najprometnije ulice.

Objavljeni su podaci za više od 400 ljudi nakon što oni nisu ispunili svoje zakonske obaveze. Njihova lica bit će prikazivana pet dana, sve do 26. decembra.

U xi'anskom sudu navode da će i u januaru biti objavljeni podaci o dužnicima. Zhang Lunan, šef biroa suda u Xi'anu, rekao je lokalnom novinaru da će sud izreći i druge mjere dužnicima, uključujući zatvor, finansijske kazne i zabranu putovanja.