Svijet
10

Grad Tiller u Oregonu možete kupiti za 3,8 miliona dolara

Klix.ba
Grad Tiller panorama (Foto: Land Lander)
Grad Tiller panorama (Foto: Land Lander)
U San Franciscu za 3,8 miliona dolara možete kupiti prilično lijepu kuću, a za isti novac u saveznoj američkoj državi Oregon na sjeverozapadu Pacifika, možete kupiti cijeli grad Tiller.

Priobalna država Oregon poznata je po svojim šumama, planinama, farmama i plažom uz rijeku. Graniči sa Kalifornijom, Washingtonom, Idahom i Nevadom. Sjeverna granica je rijeka Columbia, a istočna je rijeka Snake River. Tiller je smješten uz rijeku i šumu South Umpqua na zapadu Oregona.

Agent Tim O'Neill koji je objavio oglas prodaje Tillera rekao je za Land Lander da je "preplavljen" zainteresiranim kupcima. Pored oni koji žele ovaj grad zbog prirodnih ljepota, mnogo je i uzgajivača marihuane koji žele kupiti Tiller s obzirom da je marihuana legalna u Oregonu. O'Neill dodaje kako su za kupovinu najviše zainteresirani investitori iz Kine.

Međutim, gradovi na prodaju nisu ništa novo. Glumica Kim Basinger kupila je jedan gradić još 1980. godine. Tako da, ukoliko se želite hvalisati među prijateljima, možete za nekoliko miliona kupiti grad, ali morate imati 250.000 dolara da biste uopće mogli ući u uži krug kupaca.