Sve prisutniji problem
12

Grad Luksemburg zabranio prosjačenje: Kazne su visoke, a mnogi zakon smatraju nehumanim

S. Š.
Panorama Luksemburga (Foto: Shutterstock)
Panorama Luksemburga (Foto: Shutterstock)
Grad Luksemburg u potpunosti je zabranio prosjačenje na ulicama, što je izazvalo oštre kritike iako je prvobitno zakon osmišljen da suzbije prisustvo organizovanih bandi.

U zakonu koji je izazvao kontroverze, a kojem se protive aktivisti za ljudska prava, Luksemburg je nedavno zabranio prosjačenje na ulicama glavnog grada - Luksemburga.

Ministar unutrašnjih poslova Leon Gloden je sredinom decembra 2023. godine uveo novo zakonodavstvo kojem se zabranjuje prosjačenje. Zakon je stupio na snagu 15. januara ali se reakcije i kritike ne stišavaju.

Kako se navodi u zakonu koji je objavljen na zvaničnoj stranici grada, cilj zabrane prosjačenja je "očuvati dobrobit lokalnog stanovništva i posjetitelja i zaštititi lokalne poslove.

Zabrana se odnosi samo na određena područja glavnog grada - trgovačke ulice, javne trgove, parkirališta i parkove - između sedam sati ujutru i 22 sata. Prema novom zakonu, prosjaci koji se nalaze na ulicama grada Luksemburga mogli bi da plate kaznu od 25 do 250 eura ili im prijeti višednevna zatvorska kazna ako ne mogu da plate.

Prema riječima ministra Glodena, zabrana je usmjerena na "agresivno organizirano prosjačenje", dok bi siromašni i beskućnici u gradu imaju pravo na socijalnu pomoć.

Ipak, zabrana je naišla na žestoko protivljenje dobrotvornih organizacija, zagovornika ljudskih prava i luksemburških ljevičarskih stranaka, koji su novi zakon opisali kao nehuman i doveli u pitanje njegovu legalnost.

Ranije ovog mjeseca, demonstranti su izašli na ulice grada da osude taj potez.

Jedna žena koju je intervjuisao Euronews, a koja živi u blizini grada Luksemburga, kaže da je prosjačenje postalo veliki problem pogotovo u posljednjih nekoliko godina. Do toga je dovelo, kako ona kaže, organizovano prosjačenje jer ljudi dolaze iz drugih gradova, borave u Luksemburgu od jutra do mraka kada prosjače i onda se vraćaju svojim kućama. I tako iz dana u dan.