Prva tema
237

Grabar-Kitarović i s Erdoganom razgovarala o zajedničkoj pomoći BiH

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na marginama Generalne skupštine UN-a u utorak se sastala s turskim predsjednikom Recepom Tajipom Erdoganom a, kako je rekla, bilo je riječi o BiH, bilateralnim odnosima, te izvozu hrvatskih proizvoda u Tursku, kao i o stanju u jugoistočnoj Europi.

"Prvenstveno tu su izbori koji slijede u BiH 7. oktobra i situacija nakon toga, te što možemo zajednički učiniti kako bismo Bosni i Hercegovini pomogli na putu prosperiteta i Europske unije i NATO-a", rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je prethodno sudjelovala i na ručku koji je za sudionike Generalne skupštine priredio glavni sekretar UN-a Antonio Guterres, a sjedila je za istim stolom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Na pitanje je li bilo prilike za razgovor, odgovorila je kako su razgovarali o njegovu govoru koji je održao u Generalnoj skupštini, o pitanjima migracija, svjetske sigurnosti i slično.

"Ali ono što mene posebno zanima su bilateralna pitanja i neprestano ponavljanje kad je riječ o trgovini i ulaganjima da bismo pospješili taj sektor, naravno i vize za hrvatske državljane jer iako u ovom trenutku nije teško dobiti vizu na deset godina ipak mislim da bi program ukidanja viza bio vrlo simboličan znak partnerstva između dviju država", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Razgovaralo se i o budućoj saradnji i o budućim susretima, a kako je istaknula, ono što predsjednik Trump želi svakako je i jačanje transatlantske suradnje, sigurnost i hrvatsko-američko partnerstvo unutar NATO saveza. Predsjednica je dodala kako se nije konkretno razgovaralo o tome hoće li ti budući susreti biti u Bijeloj kući ili u Zagrebu jer, kako ističe, ona nije osoba koja robuje protokolu, javila je Hina.