Svijet
0

Grabar-Kitarović: Hrvatsku već promatraju kao 28. članicu EU-a

FENA
Dužnosnici i građani EU-a već promatraju Hrvatsku kao zemlju koja će postati iduća članica Unije, izjavila je u srijedu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u povodu 2. obljetnice početka pristupnih pregovora s EU-om.

"U protekle dvije godine učinjeno je puno, a najveće postignuće je da dužnosnici zemalja članica i Europske komisije, kao i građani Unije gledaju na Hrvatsku kao na zemlju koja će postati 28. članica", rekla je Grabar-Kitarović na konferenciji "Dvije godine nakon otvaranja pregovora: gdje se Hrvatska nalazi?" koja je u organizaciji Delegacije Europske komisije održana u zagrebačkom hotelu Westin.

Po njezinim riječima, reforma gospodarstva, poljoprivrede, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala područja su koja zahtjevaju dodatne reforme, "ne samo zbog pristupanja Uniji, nego zbog interesa hrvatskih građana".

Usporedivši pregovore s igrom slagalice, Grabar-Kitarović je rekla da je pred Hrvatskom popunjavanje zadnjih praznina i izrazila uvjerenje da će zemlja 2009. godine biti spremna za potpisivanje Ugovora o punopravnom članstvu s Bruxellesom.

Šefica hrvatske diplomacije ocijenila je da su protekle dvije godine pokazale da se proces pregovora postrožio. "Kriteriji su ostali isti, ali je njihova provedba pooštrena", rekla je Grabar-Kitarović ističući da je službeni Zagreb odgovorio "najboljim modelom pristupanja dosad", jer on osim Vlade i pregovaračkog tima uključuje predstavnike najšire javnosti, akademske zajednice, sindikata i privatnog sektora.

Grabar-Kitarović je naglasila kako proces pristupanja nije usporen ni u izbornoj godini 2007., o čemu svjedoči da je Hrvatski sabor tijekom godine donio 85 zakona iz paketa "EU zakona", a još 23 su na dnevnom redu posljednje sjednice aktualnog saziva hrvatskog parlamenta.