Svijet
0

Gotovo polovica Amerikanaca vjeruje da je pojeftinjenje benzina politička manipulacija

FENA
Najnoviji stranački sukob na američkoj političkoj sceni izazvan je strožim zakonima o glasanju ili prijedlozima o takvim zakonima, piše New York Times.

Najveći kamen spoticanja je zahtjev da svaki glasač mora pokazati neku identifikacijsku ispravu sa slikom, najčešće vozačku dozvolu ili pasoš. Ponegdje to mora biti pasoš kao dokaz državljanstva. Republikanci se zalažu za takve zakone tvrdeći da se tako smanjuju glasačke prijevare, posebice među nezakonitim useljenicima.

Demokrati, pak, kažu da su prijevare minimalne, te tvrde da republikanci žele otežati glasanje onima koji najčešće nemaju takvu dokumentaciju, a skloni su glasati za demokrate – manjine, siromašni, te starci. U tijesnim izbornim utrkama, kažu demokrati, takav gubitak glasova mogao bi biti presudan.

A, da su građani skloni vidjeti političke manipulacije u mnogim stvarima, dokazuju reakcije na benzinskim crpkama na kojima je gorivo pojeftinilo. Kako piše USA Today, analitičari kažu da nema nikakve tajne oko toga zašto je pojeftinio benzin, no, gotovo polovica Amerikanaca vjeruje da to ima velike veze s izborima u novembru.

Prema novoj Gallupovoj anketi, 42 posto ispitanika smatra da je administracija predsjednika Busha 'namjerno manipulirala cijenama benzina kako bi ih smanjila uoči izbora'. Gotovo dvije trećine onih koji tako misle registrirani su glasači demokrata, ali ostaje više od jedne trećine koja to nije, a ipak vjeruje u manipulaciju. Postoji i zemljopisni faktor: na području Miamija niko nije vjerovao u teoriju političke manipulacije, na području Los Angelesa – većina.