Provedena anketa
63

Gotovo 50 posto Rusa vjeruje da postoji tajna svjetska vlada s ciljem dominacije i uništenja Rusije

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gotovo polovina Rusa (49 posto) vjeruje da je postojanje tajne svjetske vlade moguće, pokazala je anketa Ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja (VCIOM) objavljena u utorak na web stranici te organizacije, dok je 67 posto ispitanika tako mislilo u anketi iz 2018, prenosi Tass.

"Dok je 2018. godine dvije trećine naših sugrađana (67 posto) pretpostavljalo postojanje neke tajne organizacije koja utiče na globalne procese, danas svaki drugi (49 posto) vjeruje u to. Otprilike isto toliko Rusa je 2014. vjerovalo u teoriju globalne dominacije (45 posto)", navodi se u izvještaju.

Anketari su primijetili da je više od jedne trećine (36 posto) ispitanika odgovorilo da ne postoji tajna svjetska vlada. Također, 25 posto anketiranih Rusa smatra da se takva svjetska vlada sastoji uglavnom od oligarha i milijardera. Konkretno, među odgovorima ispitanika našla su se prezimena najbogatijih porodica, uključujući Rothschilde (3 posto) i Rockefellere (2 posto). Još 7 posto ispitanika je izrazilo stav da svjetska vlada uključuje globalne lidere (bez navođenja bilo koje određene zemlje).

Na pitanje o glavnom cilju svjetske vlade, 23 posto Rusa je navelo dominaciju i kontrolu nad svijetom. Osim toga, 19 posto Rusa smatra da je tajna vladajuća elita za cilj ima osvajanje Rusije i istrebljenje ruskog naroda. Oko 15 posto ispitanika je izrazilo mišljenje da je cilj svjetske vlade smanjenje populacije planete.

Prema istraživanju, polovina onih Rusa (50 posto) koji izražavaju uvjerenje u postojanje tajne svjetske vlade smatra da bi se Rusija protiv nje trebala boriti. Stav da Rusija treba da radi zajedno sa tajnom svjetskom vladom izrazilo je 29 posto ispitanika.

Telefonska anketa VCIOM-Sputnik širom Rusije sprovedena je 27. maja 2023. U anketi je učestvovalo ukupno 1.600 Rusa starijih od 18 godina. Margina greške uzorkovanja ne prelazi 2,5 posto sa vjerovatnoćom od 95 posto.