Svijet
0

Gotovina u zatvoru prvostepenog kaznenog suda u Madridu

FENA
Ante Gotovina nalazi se u zatvoru prvostepenog kaznenog suda u Madridu gdje čeka izlazak pred suca Felixa Degayona, prenijeli su u četvrtak navečer španski mediji pozivajući se na pravosudne izvore.

Gotovina, koji je u noći na četvrtak uhapšen u hotelu na španskom otoku Teneriffe na temelju uhidbenog naloga Haškog suda (ICTY), pojavit će se pred sucem Degayonom u pratnji dužnosnice hrvatskoga konzulata i službenog odvjetnika, prenose španski mediji.

Prema pravosudnim izvorima, Gotovina na sudu neće imati prevoditelja jer, kako navodi španski tisak, "dobro govori španjolski".

Sudac Degayon će, kad hrvatskome generalu objasni da je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnoga prava i običaja , naložiti njegovo zatvaranje i trenutačno izručenje ICTY-u sudu bez ekstradicijskoga procesa, su skladu sa španjolskim zakonom o suradnji s ICTY-em iz 1994..

Gotovina je u zračnu bazu Torrejon de Ardoz, blizu Madrida, stigao u 18:42 sati u pratnji osam agenata španjolske Nacionalne policije, nakon čega je predan sudskim vlastima.

Izručenje Haškome sudu predviđeno je za petak.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte objavila je tijekom današnjeg posjeta Beogradu da je Gotovina uhićen protekle noći na španjolskom Kanarskom otočju, te zahvalila hrvatskim vlastima na suradnji u njegovu lociranju i uhićenju.

"Od listopada smo konstatirali da u potpunosti surađujemo s Hrvatskom i stalno smo radili na njegovu lociranju. No, nismo početkom listopada mogli reći što smo tada radili, jer smo htjeli da Gotovina bude uhićen.To možemo otkriti sada", kazala je Del Ponte novinarima u Beogradu.

"Prvo smo utvrdili da on više nije u Hrvatskoj. Od rujna ove godine više ne. Locirali smo ga na Kanarskim otocima. Trebali smo točno locirati gdje je i učiniti sve kako bi ga uhitili. Surađivali smo s Španjolskom i Hrvatskom i, naravno, imamo rezulatat", objasnila je tužiteljica..

Ukoliko u petak bude iz Madrida prebačen u Haag, kako je najavljeno, Gotovina bi se početkom idućeg tjedna, najvjerojatnije u ponedjeljak, trebao pojaviti pred nadležnim sucem ICTY-a kako bi se izjasnio o krivnji prema točkama optužnice.

Prema Pravilniku o postupku i dokazima ICTY-a, optuženik se o krivnji može izjasniti na prvom pojavljivanju ili to može učiniti u roku od 30 dana.