{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gospodarska kriza najveća sigurnosna prijetnja za SAD

F
13.2.2009. u 14:30
0
0
Gospodarska kriza najveća sigurnosna prijetnja za SAD
0
Gospodarska kriza najveća sigurnosna prijetnja za SAD
Foto: AFP/Getty Images
Globalna gospodarska kriza i njezin destabilizirajući učinak na saveznike i protivnike najznačajnija je sigurnosna prijetnja za Sjedinjene Države, rekao je u četvrtak američki nacionalni obavještajni direktor Dennis C. Blair predstavljajući na senatskom svjedočenju novu Nacionalnu obavještajnu procjenu.
Govoreći o globalnoj gospodarskoj krizi koja je začeta u SAD-u i brzo se proširila na druge zemlje, Blair je rekao kako je "vrijeme vjerojatno najveća prijetnja. Što duže treba da počne oporavak, veća je vjerojatnost ozbiljne štete strategijskim interesima SAD-a".

Blair, koji koordinira rad 16 američkih obavještajnih službi, pred Odborom za obavještajne službe Senata ukazao je na globalne sigurnosne prijetnje za SAD te utvrdio ključna područja rizika, zabrinutosti i prilika koje mogu izravno utjecati na kvalitetu života i sigurnost Amerikanaca, saopćio je njegov ured.

Ukazao je da destabilizirajući učinak globalne gospodarske krize, kao najveće prijetnje, uključuje i vjerojatno smanjenje sposobnosti američkih saveznika da ispune svoje vojne i humanitarne obaveze.

Kao prijetnju broj dva za SAD Blair je izdvojio "domaći i međunarodni učinak globalnih klimatskih promjena".

Treće najveće sigurnosno pitanje je "pristup sigurnim i čistim globalnim energetskim resursima, te upravljanje opskrbom hranom i vodom, posebno u svjetlu predviđenog rasta globalnog stanovništva za jednu milijardu do 2025. godine".

Sigurnost kompjuterskih komunikacija i prijetnje informatičkoj infrastrukturi SAD-a, od državnih i nedržavnih igrača, po Blairu su četvrta najveća prijetnja za SAD. Većina napada na američke mreže dolazi s internetskih adresa u Rusiji i Kini, rekao je direktor Blair.

Nova Nacionalna obavještajna procjena, koja je po zahvatu šira od ranijih, prijetnji terorizma posvećuje velik prostor. Ukazuje se na napredak u okretanju mišljenja muslimana protiv terorističkih skupina poput Al-Qaide.

Istodobno se ističe činjenica da usprkos slabljenju Al-Qaida i njezine podružnice ostaju opasne, prilagodljive i voljne napasti teritorij SAD-a i američke interese diljem svijeta.

Obavještajna procjena ukazuje na potrebu stalnog pritiska protiv Al-Qaide na plemenskim područjima na granici Pakistana i Afganistana.

Ističe se napredak na planu sigurnosti u Iraku.

Ukazuje se na porast broja napada u Afganistanu, i po opsegu i po učestalosti.

Nuklearne namjere Irana nastavljaju zabrinjavati, kaže se u procjeni i ukazuje na "potencijal za iransko-izraelski sukob ili krizu".

Ako Iran nastavi s tehnologijom obogaćivanja urana u centrifugama, mogao bi oružje razviti "najranije 2010., no moglo bi mu trebati vrijeme do 2015.", rekao je Blair.

Posebno se ističe potreba za djelotvornijom strategijom sprečavanja širenja nuklearnog oružja u saradnji s partnerima.

"Međunarodni sigurnosni okoliš je složen. Hoćemo li uspjeti, ovisi od akcija koje poduzimamo ovdje i u inozemstvu. Iako nam te prijetnje donose i izazove i prilike, mi smo usprkos tomu u jakom položaju da oblikujemo svijet odražavajući univerzalne težnje i vrijednosti koje su nam dragocjene: ljudska prava, pravna država, ekonomija slobodnog tržišta i socijalna pravda", zaključio je Dennis Blair u Senatu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: