Svijet
0

Gore optužio sad za blokiranje razgovora u Baliju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Al Gore je u četvrtak izjavio da su Sjedinjene Države "principijelno odgovorne" za blokiranje napretka na UN-ovoj klimatskoj konferenciji, a Evropljani su zaprijetili da će bojkotirati klimatske razgovore u američkoj organizaciji idućeg mjeseca ako Washington ne pristane na kompromis oko smanjenja emisije stakleničkih gasova.

Gore je zatražio od delegata na konferenciji da poduzmu hitnu akciju na smanjenju emisije stakleničkih gasova koji se krive za globalno zagrijavanje, javio je AP.

"Moja vlastita zemlja, Sjedinjene Države, principijelno je odgovorna za opstruiranje napretka ovdje u Baliju", izjavio je Gore, koji je ove godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog pomaganja u upozoravanju svijeta na opasnost od klimatskih promjena.

Sjedinjene Države, Japan i nekoliko ostalih vlada, međutim, odbijaju prihvatiti rječnik u nacrtu dokumenta koji predlaže da industrijski razvijene zemlje razmotre smanjenje emisije gasova između 25 i 40 posto do 2020., tvrdeći kako će konkretne ciljne cifre ograničiti obim budućih razgovora.

Evropska unija i drugi smatraju da te brojke odražavaju mjere za koje naučnici tvrde da su potrebne u suzbijanju globalnog zagrijavanja i preduprijedile bi rast nivoa mora, pogoršane poplave i suše, te istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta.

"Bez postignutih rezultata u Baliju znači da nema ni sastanka velikih ekonomija. To je jasna pozicija EU. Ne znam o čemu bismo trebali pričati ako nema ciljne cifre", izjavio je Sigmar Gabriel, vodeći ekološki zvaničnik EU iz Njemačke, aludirajući na niz odvojenih klimatskih pregovora koje je inicirao američki predsjednik George Bush u septembru.

SAD su pozvale 16 ostalih velikih ekonomskih sila, uključujući evropske zemlje, Japan, Kinu i Indiju, da raspravljaju o programu oko toga šta bi se očekivalo da bude limitirano na nacionalnom nivou, te o dobrovoljnim smanjenjima emisije stakleničkih gasova.

Bushova administracija smatra proces među velikim ekonomskim silama kao glavni pokretač za utvrđivanje budućih koraka SAD-a - i nada se i ostalih zemalja - na usporavanju emisije gasova. Ekolozi, međutim, optužuju SAD da pokušavaju potkopati UN-ov proces.

Razgovori u Baliju trebali bi se završiti u petak.