Svijet
0

Gore ne planira da se ponovo kandiduje za predsjedničke izbore

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši američki potpredsjednik Al Gore izjavio je kako ga dobijanje Nobelove nagrade za mir nije motiviralo da uđe u utrku za predsjedničke izbore u 2008.

"Ne planiram da se ponovo kandidujem, stoga ja sebe zaista ne vidim u tom kontekstu. Angažovan sam u drugoj vrsti kampanje. To je globalna kampanja. To je kampanja koja će promijeniti način na koji ljudi razmišljaju o klimatskoj krizi", izjavio je Gore u intervjuu za norveški državnu televitziju NRK emitovanom u srijedu, prenosi AP.

NRK je javio da je intervjuirao Gorea u Nashvilleu u državi Tennessee.

Na konferenciji za novinare prošlog petka u Palo Altou u Kaliforniji, Gore se distancirao od pitanja o američkim predsjedničkim izborima, rekavši kako želi da se "vrati poslu od planetarnog značaja".

Gore je i prije dobijanja Nobelove nagrade u više navrata izjavljivao kako nemna nikakvih planova da se kandiduje za izbore u 2008.

Gore je podijelio nagradu s Međuvladinim panelom o klimatskim promjenama, UN-ovom mrežom naučnika. Naučna komisija je objasnila do najsitnijih detalja globalno zagrijavanje na hiljadama stranica svojih izvještaja svakih šest godina od 1990.

Gore je izjavio za NRK jako je "velika čast" dobiti nagradu za mir.

"Za mene lično to znači šansu da budem efikasniji u pokušajima da pošaljem poruku o klimatskim krizama i urgentnosti rješavanja klimatskih kriza", izjavio je on.