Svijet
0

Gordon Brown zvanično imenovan britanskim premijerom

FENA
Kraljica Elizabetha imenovala je u srijedu Gordona Browna za premijera, koji je naslijedio Tonyja Blaira nakon što je on podnio ostavku nakon deset godina vladavine.

Brown, koji je bio ministar finansija deset godina, stigao je sa svojom suprugom Sarom u 13.52 u Bakingemsku palaču, odakle je 55 minuta kasnije izašao, nakon što ga je kraljica imenovala.

Brown postaje 11. premijer kraljice Elizabete od njenog krunisanja 1953. i 52. britanski premijer.

Po izlasku iz Bakingemske palače, Brown se uputio u Downing Street kako bi preuzeo novu zvaničnu rezidenciju, koju je Tony Blair napustio s porodicom u prvim popodnevnim satima.

Gordon Brown, Škot, otac dva sina, nešto ranije je napustio Ministarstvo finansija uz gromki aplauz svojih suradnika koji su mu odali priznanje.

Blair bi popodne trebao otputovati u sjevernu Englesku, gdje bi trebao dati i službenu ostavku na mjesto člana Parlamenta.

Brown, koji je prije nekoliko dana postao novi predsjednik Laburističke stranke, ispričao se za grijehe svog prethodnika vezane za rat u Iraku, pokazavši time, kako smatraju neki, da je voljan ne ponavljati iste pogreške. U intervjuu za BBC, Brown je kazao kako "treba biti pošten i priznati da su se prevarili u procesu rekonstrukcije Iraka nakon pada Sadama Huseina".

Brown, koji je danas u Downing Streetu preuzeo dužnost novog britanskog premijera, i prije dolaska na to mjesto (Brown je bio jedinim kandidatom za Blairova nasljednika), upozorio kako će u njegovoj vladi "morati biti stege", obećavši pri tome kako će biti premijer koji će slušati mišljenje javnosti i stranačkih kolega. Osim što se ispričao za pogreške britanske vlade u Iraku, istaknuo je i "nužnost promjena" te obećao da će se posvetiti privrednom razvitku zemlje.