Svijet
0

Gordon Brown se u Bagdadu sastao s britanskim vojnicima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski ministar finansija Gordon Brown doputovao je u ponedjeljak avionom u Bagdad u iznenadnu posjetu iračkoj prijestonici.

Budući britanski premijer razgovarao je s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i sastao se britanskim vojnicima smještenim u Bagdadu, javio je Reuters.

Brown je otputovao u Bagdada da "pogleda i sazna" situaciju u Iraku prije nego što useli u Downing Street broj 10 u ovom mjesecu, saopćili su njegovi savjetnici.

Snažne mjere sigurnosti poduzete su povodom ministrova dolaska a novinarima koji su putovali s njim zabranjeno je da ranije jave o detaljima posjete.

Tokom posjete premijera Tonyja Blaira Bagdadu i Basri u ovom mjesecu obje lokacije našle su se pod minobacačkim napadima - dok je granata pala u Basri na 60-100 metara od mjesta gdje se Blair sastao s britanskim zapovjednicima.

"Ovo je mnogo više ocjena situacije od bilo čega drugog, ovo je posjeta radi istraživanja činjenica", izjavio je Brown novinarima koji su putovali s njim.

Brown je izjavio da je u razgovorima s Malikijem želio da raspravlja o mogućnostima za političko pomirenje u zemlji i o njenoj ekonomiji.

"Samo 25 posto dodijeljenog novca zapravo je potrošeno zbog odgoda na centralnom i pokrajinskom nivou. Njima ne nedostaje novca koji će biti namijenjen infrastrukturi, problem je zapravo u njegovom ulaganju", izjavio je Brown novinarima.

Kazao je kako je želio saslušati sugestije o tome kako da se proces pomirenja pokrene i da će dati i vlastite prijedloge.