The Independent
0

Gordon Brown rasprodaje državnu imovinu

FENA
Kao i gotovo svakog ponedjeljka, britanska štampa je preokupirana domaćim temama a danas je to početak jesenjeg zasjedanja parlamenta i novi krug rasprava o tome treba li poslanici da vrate novac koji su neopravdano naplatili od države na ime ličnih troškova.

Listovi bilježe i najavu novog pokušaja da se urede državne finansije.

The Independent preko cijele naslovnice izvještava o odluci premijera Gordona Browna da rasprodajom državne imovine smanji sve veći budžetski deficit, koji bi ove godine mogao dostići rekordnih 220 milijardi funti, odnosno, čak 12 posto bruto domaćeg proizvoda.

Na spisku za ovu svojevrsnu privatizaciju je i "Tote" lanac od 540 kladionica na konjske utrke, veliki most preko Temze jugoistočno od Londona "Deptford Crossing", tunel ispod La Manchea i najsporniji od svega vladin ulog od 33 posto u kompaniji "Urenco", koja obogaćuje uran i prodaje nuklearnim elektranama širom svijeta.

Od prodaje ove imovine, kao i nekretnina u posjedu lokalnih vlasti, vlada očekuje ukupan prihod od 16 milijardi funti.

Independent piše kako se premijer Brown nada da će ovim uvjeriti birače da su njegovi laburisti, a ne opozicijski konzervativci, koji zagovaraju drastično smanjivanje državnog sektora, u najboljem položaju da smanje budžetski deficit a da istovremeno ne vrate zemlju u ekonomsku krizu iz koje upravo izlazi.