Sunday Times
0

Gordon Brown na udaru bespoštednih kritika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najmanje polovica od ukupnog broja britanskih poslanika bit će "počišćena" na sljedećim općim izborima, kada će se birači "osvetiti političkim klasama" za skandal u vezi s naplatom poslaničkih troškova, piše Sunday Times na naslovnici.

Ovaj list, u saradnji s jednim univerzitetskim stručnjakom, predviđa da će 325 poslanika otići s položaja, što prinudno a što vlastitim izborom.

Istovremeno, premijer Gordon Brown, u očajničkom pokušaju da preuzme političku inicijativu, razmatra mogućnost radikalnih ustavnih reformi koje bi uključile i uvođenje "četverogodišnjih parlamenata".

Na Browna također raste pritisak i iz redova laburista da okonča neizvjesnost i objavi datum općih izbora; vođa konzervativaca David Cameron je već zatražio da oni budu održani već najesen, prenosi Times.

Dnevnik The Observer na svojoj naslovnici donosi vijest da je David Cameron izgubio svoj prvi veliki "skalp", nakon što se njegov bivši istaknuti savjetnik Andrew Mackay priklonio ljutitim zahtjevima birača iz svoje općine i objavio da će se povući sa svog poslaničkog mjesta na sljedećim izborima.

Sunday Telegraph nastavlja svoju neumornu istragu i objavljuje detalje finansijske zloupotrebe poslaničkog položaja triju poslanika, među kojima je i spomenuti Mackay. The Independent on Sunday piše da je Brown, u još jednom "očajničkom pokušaju" da rehabilitira svoje političko vodstvo, pozvao svoga prethodnika i rivala Tonyja Blaira na razgovor u četiri oka.

Iako nije poznato o čemu su razgovarala dva političara, dan kasnije, u petak, Brown je izašao s "nacionalnim planom za Britaniju", u okviru borbe za politički oporavak i Britanije i svoga položaja, prenosi Independent.