Britanska štampa
0

"Gordon Brown je živi mrtvac"

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Britanski premijer Gordon Brown je "živi mrtvac" i ministarska rekonstrukcija najavljena u petak je samo sredstvo koje neće pomoći da se zaboravi njegov neuspjeh na lokalnim i evropskim izborima održanim u četvrtak, ocjenjuje u subotu štampa.

"Gordon Brown je kao ranjeni bik - ponosan, ali nesvjestan mača duboko zabodenog između njegovIh plećki. On je živi mrtvac", piše The Sun.

Laburistički premijer je žurno u petak najavio ograničenu rekonstrukciju svoje vlade kako bi se suprotstavio učestalim pozivima za njegovim odlaskom koje je izazvao niz ministarskih ostavki i poraz njegove stranke na izborima u četvrtak.

Što se tiče evropskih izbora koji su održani u četvrtak, a čiji rezultati neće biti poznati do nedjelje navečer, ankete predviđaju Laburističkoj stranci sličan poraz.

"Pitanje je da li Gordon Brown još zna da upravlja", pita se Financial Times. "Nije uspio da potvrdi svoj autoritet tokom izmjene vlade. Suočava se s ponižavanjem na evropskim izborima. Morao bi jasno da pokaže da je na čelu većine u svojoj stranci ili da podnese ostavku i otvori put općim izborima", piše dnevni list, prenio je AFP.