{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gorbačov slavi 80. rođendan

S
2.3.2011. u 08:56
0
0
Gorbačov slavi 80. rođendan
0
Gorbačov slavi  80. rođendan
Mihail Gorbačov (Foto: AP)
Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov slavi danas 80. rođendan, skoro 20 godina, pošto je pod njegovim vođstvom došlo do raspada Sovjetskog Saveza.
Gorbačov se na Zapadu slavi zbog njegove uloge u padu komunizma, ali u proteklih 20 godina u Rusiji nije bio toliko zapažena ličnost, ocjenjuje agencija AP.

U posljednje vrijeme, bivši sovjetski lider postao je vidljiviji u javnosti, posebno zbog oštrih kritika sadašnjeg ruskog vođstva i ocjena da u Rusiji postoji samo imitacija demokratije, a da vladajuća partija Jedinstvena Rusija predstavlja "lošu kopiju" Komunističke partije .

Gorbačov, poslije čijih reformi je došlo do raspada Sovjetskog Saveza, rekao je da su mnoga od njegovih demokratskih dostignuća poništena.

Gorbačov je imao 54 godine kada je marta 1985. postao generalni sekretar Komunističke partije.

Mjesec dana poslije imenovanja, Gorbačov je najavio sveobuhvatne političke i ekonomske reforme koje je narod, željan promjena poslije decenija represivne vladavine, oduševljeno pozdravio, navodi AP.

Glavni ciljevi reformi koje je Gorbačov započeo, ali samo djelimično sproveo zbog otpora na koji je nailazio, bili su javnost rada i sloboda štampe, te izgradnja novog ekonomskog i političkog sistema (perestrojka).

On je započeo razgovore o razoružanju sa Zapadom što je dovelo do sporazuma sa predsjednikom SAD Ronaldom Reganom o ograničenju strateškog oružja i okončao rat u Afganistanu.

Gorbačov je ubrzo postao ikona na Zapadu, ali je njegova popularnost kod kuće brzo opala zbog prenagljenih i loših reformu, kao i slabljenja uticaja Rusije u svijetu poslije raspada Sovjetskog Saveza, navodi AP.

Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je obavio nezavisni centar Levada krajem januara samo 14 posto Rusa imalo je pozitivno ili veoma pozitivno mišljenje o Gorbačovu, a samo 18 posto je imalo pozitivno mišljenje o njegovoj političkoj reformi.

U Rusiji neće biti nikakve veće proslave povodom njegovog rođendana, ali će Mihail Gorbačov organizovati u Londonu 30. marta gala večer za prikupljanje sredstava za centar za liječenje djece koja boluju od leukemije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: