Britanska policija otkrila
0

Google zarađuje milione na lažnim oglasima

Sarajevo-x.com
Kako izvještava britanski Times, kompanija Google preko svog popularnog pretraživača zarađuje milione funti od prevaranata koji plaćaju reklame za lažni nakit, odjeću ili električne aparate. Na stotine internet siteova koji tvrde da prodaju ove potrepštine, plaćaju svega 5 funti po jednom kliku da bi Google osigurao njihovo pojavljivanje na top pretraživanjima.

Policija je otkrila da je na hiljade Britanaca prevareno na ovaj način oglasima, i da su kupili poklone koji su lažni ili koji nikada nisu stigli, a uz to su stavili svoje kreditne ili debitne kartice pod rizik zloupotrebe.

Ovo se desilo, piše Times, upravo zbog toga što je Google potrošačka platforma kojoj se može vjerovati, i ako se nešto tu pojavi, poput sponzorskog linka, onda je to sasvim u skladu sa zakonom.

Samo prošlog mjeseca policija u Londonu zadužena za elektronski kriminal, zatvorila je 1.219 web siteova koji su tvrdili da prodaju različite proizvode, uključujući pegle za kosu i nakit. Siteovi su uglavnom bili registrirani u Kini uprkos tome što su imali britansku domenu.

Policija, međutim, nije uspjela da otkrije prevarante a eksperti kažu da se većina takvih siteova ponovo aktivira u roku od nekoliko sati.

Samo prošle godine britanskom savjetodavnom uredu za potrošače Consumer Direct stiglo je više od 3.500 pritužbi na lažnu robu kupljenu putem interneta, iako se pretpostavlja da je broj žrtava mnogo veći