Fotografije iz oktobra 2010.
0

Google objavio satelitske snimke iranskih nuklearnih postrojenja

Sarajevo-x.com
Google je objavio satelitske fotografije koje je UN koristio u tvrdnjama da dva iranska grada imaju nuklearna postrojenja u kojima se razvija nuklearno oružje. Fotografije gradova Arak i Natanz pokazuju postrojenja, a snimljene su u oktobru prošle godine.

Ove fotografije je objavio Google kao dodatak na izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem stoji da je agencija veoma zabrinuta zbog vojnog djela iranskog nuklearnog programa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju zatražila je od Irana u augustu pristup postrojenjima, ali do sada nije dobila odgovor. Umjesto toga, odlučili su da posmatraju postrojenje iz zraka, a odatle i ovi satelitski snimci.

Agencija je dodala da je tačno da Iran razvija atomsku energiju za civilne potrebe, ali i za vojne. Postoje indikacije da je Iran razvio posebnu vrstu detonatora, kao i da su napravili nuklearnu bojevu glavu.

Natanz, koji sadrži postrojenja obogaćivanja goriva i pilot program obogaćivanja goriva, je glavni raskol između UN-a i Irana. Ovo je najveće nukelarno postrojenje u Iranu i ima protivavionsko oružje da se brani od potencijalnih zračnih napada. Arak je grad u kojem je proizvodno postrojenje za generisanje nuklerane energije.

Prije nekoliko dana su se pojavile vijesti da Izrael planira napad na Iran kako bi spriječio da Iran razvije nuklearnu bombu. Ovaj napad se očekuje prije Božića ili na početku sljedeće godine uz logističku pomoć Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi visoki zvaničnik iz Velike Britanije.