{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google i UNHCR prate kretanja izbjeglica

F
10.4.2008. u 19:29
0
0
Google i UNHCR prate kretanja izbjeglica
0
Google i UNHCR prate kretanja izbjeglica
Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) će, u saradnji s najvećim svjetskim Internet pretraživačem "Google“, koristiti aplikaciju GoogleEarth radi praćenja kretanja izbjeglica i stanovništva širom svijeta.
Projekt Google Earth Outreach je razvijen kako bi olakšao humanitarne akcije, ali i da bi upoznao 350 miliona korisnika Google Eartha sa situacijom u kojoj se nalazi više miliona ljudi koji su bili primorani da napuste svoja ognjišta i zemlje zbog ratova, kriza ili klimatskih katastrofa.

Googleov program će osiguravati aktuelizirane satelitske snimke maksimalnih rezolucija različitih "kritičnih" oblasti i posmatranje utjecaja migracija stanovništva iz ugroženih područja na susjedne zemlje.

UNHCR i razne humanitarne organizacije koje se nalaze na terenu ili posjeduju podatke o migracijama stanovništva će imati mogućnost da dopune Googleove mape komentarima, fotografijama i videosnimcima kako bi objasnili situaciju i prikazali svoj rad na terenu.

Nova usluga će naprimjer omogućiti "posjetu" izbjegličkom kampu na istoku Čada i upoznavanje s problemom osiguravanja vode za piće za 15.000 izbjeglica koji se nalaze u tom kampu, objavio je francuski dnevnik "Monde“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: