{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google i UNHCR prate kretanja izbjeglica

F
10.4.2008. u 19:29
0
0
Google i UNHCR prate kretanja izbjeglica
0
Google i UNHCR prate kretanja izbjeglica
Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) će, u saradnji s najvećim svjetskim Internet pretraživačem "Google“, koristiti aplikaciju GoogleEarth radi praćenja kretanja izbjeglica i stanovništva širom svijeta.
Projekt Google Earth Outreach je razvijen kako bi olakšao humanitarne akcije, ali i da bi upoznao 350 miliona korisnika Google Eartha sa situacijom u kojoj se nalazi više miliona ljudi koji su bili primorani da napuste svoja ognjišta i zemlje zbog ratova, kriza ili klimatskih katastrofa.

Googleov program će osiguravati aktuelizirane satelitske snimke maksimalnih rezolucija različitih "kritičnih" oblasti i posmatranje utjecaja migracija stanovništva iz ugroženih područja na susjedne zemlje.

UNHCR i razne humanitarne organizacije koje se nalaze na terenu ili posjeduju podatke o migracijama stanovništva će imati mogućnost da dopune Googleove mape komentarima, fotografijama i videosnimcima kako bi objasnili situaciju i prikazali svoj rad na terenu.

Nova usluga će naprimjer omogućiti "posjetu" izbjegličkom kampu na istoku Čada i upoznavanje s problemom osiguravanja vode za piće za 15.000 izbjeglica koji se nalaze u tom kampu, objavio je francuski dnevnik "Monde“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: