Svijet
0

GONG PVT metoda: HDZ–u 66 mandata, SDP-u 49

FENA
GONG-ovi podaci dobiveni metodom paralelnog prikupljanja glasova (PVT) pokazali su da HDZ osvaja 66 mandatau Hrvatskom saboru, dok ga sa 49 mandata slijedi SDP.

Od ukupno 6550 biračkih mjesta u deset izbornih jedinica, GONG je PVT metodom obuhvatio 899 biračkih mjesta, od čega je do 20,15 sati obradio 159 mjesta ili 17,69 posto.

Procijenjena standardna pogreška za HDZ iznosi 6,10 posto, a za SDP 5,75 posto.

GONG-vi rezultati, koji su dobiveni brojanjem glasačkih listića na biračkom mjestu s točno uzorkovanih mjesta, objavljeni su na internetskim stranicama www.gong.hr. Veća točnost podataka očekuje se nakon 21 sat.

Iza HDZ i SDP-a slijede HSS-HSLS (7 mandata), HNS (5 mandata), IDS (4 mandata), HDSSB (3 mandata), HSP (2 mandata), HSU (2 mandata), HSLS-HSS-ZDS (1 mandat) i HSS-HSLS-PGS (1 mandat).

Promatrači GONG-a raspoređeni su na 12 - 18 posto biračkih mjesta unutar svake izborne jedinice određene statističkim probabilističkim uzorkom.

Nakon prebrojavanja službenih glasova, promatrači dojavljuju u PVT centar rezultate na tim biračkim mjestima.

Tom metodom prikupljeni podaci se automatski obrađuju i projiciraju u rezultate izbora.

PVT je jedna od metoda nadgledanja dijela izbornog procesa koja daje nezavisne podatke koji se upotrebljavaju u predviđanju rezultata izbora, ali služi i kao mehanizam provjere službenih izbornih rezultata.

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor promatra ukupno 1500 GONG-ovih promatrača.