Svijet
0

Gomilanje izraelske vojske na granici s Libanom

FENA
Izraelske kopnene snage u kamuflažnim uniformama nagomilale su se danas uz sjevernu granicu s Libanom, dok su duge kolone tenkova ulazile na južnu libansku teritoriju, uz jaku artiljerijsku vatru, u očekivanju odluke sigurnosnog kabineta o proširenju kopnenih operacija.

Najmanje sedam Libanaca poginulo je jutros na istoku u dolini Beka, kada je jedna dvospratnica srušena u Mašgari. Pet tjela je izvučeno iz ruševina, a strahuje se da je još dvoje zatrpanih, svi članovi jedne porodice, također mrtvo.

Nešto ranije, dvoje ljudi je poginulo kada je, kako tvrde libanski izvori, granatama sa ratnih brodova prvi put pogođen najveći palestinski izbjeglički logor Ein el Hilve, kraj Sidona.

U međuvremenu, izraelski premijer Ehud Olmert bio je izložen pritisku ministra odbrane Amira Pereca i načelnika generalštaba Dana Haluca da odobri širenje kopnene ofanzive, što bi omogućilo pobjedu nad Hezbolahom prije proglašenja prekida vatre.

Do sada se na kopnu ratovalo sporo i oprezno, sa manje žrtava nego u ranijim sukobima, ali će broj poginulih rasti ako hiljade vojnika uđe dublje u južni Liban koji kontrolira Hezbolah.

U slučaju proširenja ofanzive, očekuje se razmještanje dodatnih 30.000 izraelskih vojnika do rijeke Litani, tridesetak kilometara od granice Izraela, a možda i sjevernije.

Zajedno sa 120 izraelskih zračnih napada širom Libana, samo tokom prošle noći, nastavljene su i žestoke borbe između gerilaca i vojnika u južnom Libanu.

Televizija Al Arabija je javila da su poginula četiri izraelska vojnika u raketnom napadu u tom području.

Izraelska armija je potvrdila da ima gubitaka u bitkama kraj sela Ajta al Šab i Dibel, gdje su se vojnici našli na udaru protivtenkovske vatre gerilaca.

Broj žrtava na izraelskoj strani premašio je 100, dok je na libanskoj više od 1.000 poginulih, uglavnom civila.

Libanski premijer Fuad Siniora izjavio je da nema napretka u pokušaju da se okonča sukob i da ne očekuje da UN preduzmu nešto na tom planu u naredna dva dana.

On se danas sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Davidom Velčom, koji je doputovao u iznenadnu posetu Bejrutu, prenosi Tanjug.