Svijet
0

Golemi požar izbio u najvećoj iračkoj rafineriji nafte

FENA
Eksplozija u cisterni za skladištenje goriva u ponedjeljak je izazvala golemi požar u najvećoj iračkoj rafineriji a najmanje 36 radnika je povrijeđeno i vatra se širi, javili su očevici.

Reutersov kamerman u rafinerijskom kompleksu Baiji, oko 180 km sjeverno od Bagdada, izjavio je kako je vidio barem jedno tijelo i da je prebrojao najmanje 36 ostalih koji su zadobili opekline. Kazao je da je eksplozija prvo odjeknula u jedinici tečnog petroleja.

Deseci vatrogasnih vozila okupili su se na mjestu požara dolazeći iz susjednih gradova.

Inženjer je izjavio da se vatra proširila nakon početne eksplozije u cisterni za skladištenje koja je sadržavala pet miliona litara goriva.

Drugi inženjer izjavio je da je tehnička greška dovela do požara.

Rafinerije u Baijiju imaju kapacitet od 310.000 barela po danu, sudeći po informativnoj administraciji američkog ministarstva energetike, i djeluju kapacitetom manjim od punog zbog nestanaka struje i ostalih problema među kojima su i požari.

U januaru 2007., zamjenik iračkog premijera Barham Saleh izjavio je da njegova zemlja godišnje gubi 1,5 milijardi dolara zbog napada i krađa u Baijiju, koji je od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje.

Naftovod koji dovodi sirovu naftu sa sjevernih iračkih naftnih polja u Kirkuku do rafinerije također je česta meta napada militanata koji nastoje prekinuti proizvodnju nafte u Iraku.