Svijet
0

Golema masa okupila se da dočeka Benazir Bhutto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deseci hiljada oduševljenih pristalica Benazir Bhutto pristigli su u četvrtak aerodrom u Karačiju kako bi dočekali bivšu premijerku koja se vraća u politički život nakon više od osam godina u egzilu.

Bhutto, koja je pobjegla pred optužbama za korupciju, planira doputovati u četvrtak popodne na ulični doček koji bi je mogao lansirati na treći premijerski mandat - možda i u tandemu s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom koji uživa podršku vojske, javio je AP.

Vlasti su poduzele masivnu sigurnosnu operaciju kako bi zaštitile 54-godišnju političarku od eventualnog napada islamskih militanata.

Mjere sigurnosti, međutim, nisu pokvarile raspoloženje goleme mase koja se formirala u blizini aerodroma.

Na stotine autobusa i ostalih vozila prekrivenih plakatima čekali su bivšu premijerku dok su se svrstali duž bulevara koji vodi do gradskog centra. Velika crvena, zelena i crna zastava pakistanske Narodne stranke visila je s jedne stambene zgrade koja se nalazi duž puta.

Pristalice, među kojima su predstavnici pakistanskih manjinskoh hrišćanskih i hinduističkih zajednica i balučkih plemena s bijelim turbanima, hodali su ka aerodromu, dok su grupe ljudi izvodile tradicionalne plesove, lupali su u bubnjeve ili su tresli zvečkama duž puta.

Bhutto je otvorila put za povratak u zemlju nakon pregovora s Musharrafom, koji je došao na vlast u puču iz 1999. On je obećao odustati od komande nad moćnom pakistanskom vojskom ukoliko osigura novi predsjednički mandat.

Njihovi razgovori doveli su do amnestije za optužbe za korupciju zbog kojih je Bhutto napustila Pakistan i mogli bi dovesti do toga da se nekadašnji ljuti suparnici okupe u borbi protiv al-Qaide i talibana.

Prije nego što se ukrcala u avion za Dubai, Bhutto je izjavila novinarima kako smatra svoj povratak kući čudom.

Nadam se da će, dok se ovo čudo dešava, čudo desiti i za siromašni i neimaštinom pogođeni narod Pakistana koji očajnički vapi za promjenom, koji želi sigurnost, želi priliku, želi moć i radna mjesta", izjavila je Bhutto.