Prije 31 godinu
104

Godišnjica zločina na Korićanskim stijenama: Zločinici su tog dana ubili više od 200 Bošnjaka i Hrvata

B. H.
Na današnji dan, 21. augusta, 1992. godine, pripadnici MUP-a RS-a ubili su 224 Bošnjaka i Hrvata izvedenih iz prijedorskih logora, na lokalitetu Korićanske stijene.

Masakr je izvršen po nalogu Kriznog štaba općine Prijedor, a izveli su ga pripadnici Interventnog voda prijedorske policije.

Policajci su na planini Vlašić iz konvoja izdvojili prijedorske logoraše, a potom ih dovezli na Korićanske stijene. Skoro svi ubijeni civili su se nalazili u dva autobusa koja su se konvoju pridružila u logoru Trnopolje.

Osim njih, iz kamiona prijedorskog Autotransporta, u kojim su voženi prognani, srpski policajci su izdvojili blizu 30 civila.

Nemoćnim logorašima je naređeno da stanu na rub duboke provalije, a zatim su ih likvidirali pucavši im u leđa. Nakon što su ubijeni Prijedorčani pali u provaliju, srpski policajci su na njih bacali bombe kako niko ne bi ostao živ.

Značajan broj tijela je ubrzo nakon organizovane likvidacije prebačen i zakopan na drugim mjestima, o čemu svjedoči i snimak Službe javne bezbjednosti Prijedor nastao 4. septembra 1992. godine.

Porodice žrtava i dalje tragaju za kostima. S obzirom na to da su tijela prebačena i zakopana na drugim lokacijama, još uvijek se traga za 80 posto skeletnih ostataka.

Ubistva je preživjelo 12 muškaraca koji su svojim svjedočenjima pomogli da bar neki od počinilaca dobiju odgovarajuće kazne. Na 200 godina, osuđeno je 11 pripadnika prijedorskog interventnog voda.

Osuđeni su Darko Mrđa na 17, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.