{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica "Dana D"

S
6.6.2010. u 12:09
0
0
Godišnjica "Dana D"
0
Godišnjica "Dana D"
Na današnji dan prije 66 godina započela je operacija savezničkih snaga pod nazivom "Overlord" ili iskrcavanje u Normandiji, koja je predstavljala veliku prekretnicu u Drugom svjetskom ratu i do danas ostaje najveća pomorska invazija u svjetskoj istoriji u kojoj je učestvovalo tri miliona vojnika.
Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim vazdušnim napadima i pomorskim bombardovanjem nakon kojeg je usledio amfibijski desant na dan 6. juna 1944. godine ili takozvani "Dan D".

Plaže Normandije bile su teško utvrđene, minirane i prekrivene bodljikavom žicom. Njemačka vojska je do Dana D postavila više od šest miliona mina.

Saveznicima se u Normandiji suprotstavilo oko 850.000 vojnika Wermachta. Većina njih bili su povratnici sa istočnog fronta.

Do ponoći 6. juna 1944. godine saveznici su uspjeli da odbiju sve protivnapade i da uspostave kontrolu nad plažama omogućivši time iskrcavanje ostatka vojnika.

Bitka za Normandiju trajala je još dva mjeseca, koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na evropskom kopnu i probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a završena je oslobađanjem Pariza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: