Svijet
0

Godišnjica atomskog napada na Hirošimu

Sarajevo-x.com
Na današnji dan, prije 62. godine, u 08:15 po lokalnom vremenu bombarder Enola Gay B-29 bacio je atomsku bombu na japanski grad Hirošima usmrtivši 240 hiljada ljudi. Neki su umrli na licu mjesta, a neki od posljedica radijacije. I ove godine ovaj neslavni jubilej obilježen je u tom japanskom gradu.

"Čak i oni koji su uspjeli preživjeti živjeli su u paklu i zavidjeli mrtvima", rekao je na komemoraciji gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba.

U govoru koji je uslijedio nakon puštanja u zrak 1000 bijelih golubova, Akiba je izdvojio Ameriku kao naciju koja je odgovorna što nije uspjela spriječiti širenje nuklearnog oružja.

"Japanska vlada, čija je dužnost raditi na zabrani nuklearnog oružja kroz međunarodno pravo, trebala bi zaštititi svoj mirotvorni ustav na koji treba biti ponosna, i reći jasno 'ne' zastarjeloj i pogrešnoj američkoj politici", rekao je Akiba.

U nedjelju se japanski premijer Shinzo Abe izvinio svim preživjelim zbog komentara njegovog bivšeg ministra odbrane prema kojem su američki atomski napadi 1945. godine bili opravdani.