Godišnji skup Vijeća ministara OSCE-a

F
FENA
4.12.2008. u 10:52
0
0
Godišnji skup Vijeća ministara OSCE-a
0
Godišnji skup Vijeća ministara OSCE-a Foto: Reuters
Na godišnjem skupu šefova diplomatija zemalja članica OSCE-a, koji je u četvrtak ujutro otvoren u Helsinkiju, centralna tema bi trebalo da budu teški odnosi između Rusa i Zapada pogoršani ratom u Gruziji u augustu.
"Ovu godinu su obilježili izazovi svih vrsta", izjavila je prilikom otvaranja skupa finska predsjednica Tarja Halonen spominjući, između ostalog, "rat u Gruziji", javio je AFP.

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), kojom je u 2008. godini predsjedavala Finska, okuplja 56 zemalja, Sjedinjene Američke Države i Centralnu Aziju, a njen zadatak je da rješava sporove između članica i kontrolira demokratski razvoj u tim zemljama.

Finsko predsjedavanje je obilježio rat u Gruziji i on će dominirati u razgovorima koji će se u Kopenhagenu voditi u četvrtak i petak.

Odnos Moskve i zapadnih prijestonica je u punoj krizi povjerenja, iako je NATO saopćio u utorak kako namjerava da progresivno obnovi veze s Rusijom prekinute zbog rata, što je ruska diplomatija pozdravila.

Drugo pitanje o kojem će se razgovarati je nova arhitektura sigurnosti u Evropi koju zahtijeva Moskva, prijedlog je koji je Washinghton mlako prihvatio.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: