Helsinki
0

Godišnji skup Vijeća ministara OSCE-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na godišnjem skupu šefova diplomatija zemalja članica OSCE-a, koji je u četvrtak ujutro otvoren u Helsinkiju, centralna tema bi trebalo da budu teški odnosi između Rusa i Zapada pogoršani ratom u Gruziji u augustu.

"Ovu godinu su obilježili izazovi svih vrsta", izjavila je prilikom otvaranja skupa finska predsjednica Tarja Halonen spominjući, između ostalog, "rat u Gruziji", javio je AFP.

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), kojom je u 2008. godini predsjedavala Finska, okuplja 56 zemalja, Sjedinjene Američke Države i Centralnu Aziju, a njen zadatak je da rješava sporove između članica i kontrolira demokratski razvoj u tim zemljama.

Finsko predsjedavanje je obilježio rat u Gruziji i on će dominirati u razgovorima koji će se u Kopenhagenu voditi u četvrtak i petak.

Odnos Moskve i zapadnih prijestonica je u punoj krizi povjerenja, iako je NATO saopćio u utorak kako namjerava da progresivno obnovi veze s Rusijom prekinute zbog rata, što je ruska diplomatija pozdravila.

Drugo pitanje o kojem će se razgovarati je nova arhitektura sigurnosti u Evropi koju zahtijeva Moskva, prijedlog je koji je Washinghton mlako prihvatio.