{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnji Crans Montana Forum u Monte Karlu

F
27.6.2008. u 15:44
0
0
Godišnji Crans Montana Forum u Monte Karlu
0
Godišnji Crans Montana Forum u Monte Karlu
Foto: Reuters
Devetnaesti Crans Montana Forum održava se u Monte Karlu (Kneževina Monako) s Mediteranom kao glavnom temom samita.
Unija mediterana i obnovljena inicijativa tzv. "procesa Barcelona", koju je kao centralnu temu francuskog predsjedavanja nedavno najavio i predsjednik Francuske Sarkozi, ocijenjena je kao zahtjevna i potrebna ne samo za prosperitetniju Evropu nego i zemlje Magreba, arapskog svijeta te Bliskog i Srednjeg istoka, saopćeno je nakon današnje sesije Foruma.

U okviru analize i mogućnosti uspjeha inovirane inicijative održane su posebne sesije o temi sigurnosti, dijaloga civilizacija i potrebne finansijske strukture, učestvovali su i predstavnici BiH - ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, zamjenik ministra trezora i finansija Fuad Kasumović, savjetnica Predsjedništva BiH za vanjsku politiku Nina Šajić, ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo te ministar razvoja i obrta u Vladi FBiH Velimir Kunić.

Pored predstavnika BiH ovogodišnjem forumu prisustvuju i princ Turk Al Faisal al Said, koji je organizirao posebnu sesiju o dijalogu civilizacija, princ Jean de Luksemburg, visoki zvaničnici Evropske komisije, UN-a i Vijeća Evrope, članovi Evropskog parlamenta, te ministri, direktori banaka i investicionih fonodva iz zemalja EU, Bliskog i Srednjeg istoka, Afrike.

Prilikom svečane plenarne sesije više od 550 delegata je aplauzom pozdravilo najavu održavanja narednog foruma u Sarajevu i Bosni i Hercegovini od 10. do 11. oktobra pod pokroviteljstvom triju premijera (Špirić, Branković, Dodik), a u organizaciji FIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: