Svijet
0

Godinu dana pred predsjedničke izbore Amerikanci nezadovoljni

FENA
Godinu dana pred predsjedničke izbore, velika većina Amerikanaca izjašnjava se da je nezadovoljna situacijom u zemlji, prema anketi javnog mnijenja agencije Gallup, koju je u četvrtak objavio USA Today.

Na pitanje kako se osjećaju zbog svari "koje se odvijaju u SAD-u", 72 posto ispitanih osoba se izjasnilo nezadovoljnima. Samo 26 posto osoba je reklo da je zadovoljno.

S obzirom na takvu anketu, USA Today smatra da "godinu dana pred predsjedničke izbore, SAD predstavljaju nezadovoljnu naciju".

Irak i ekonomsko stanje su dva glavna motiva zabrinutosti. Četiri od deset Amerikanaca smatra da će rat u Iraku biti najodlučniji razlog njihovog izbora 4. novembra 2008. Šest od deset Amerikanaca smatra da je invazija Iraka greška.

Samo 32 posto Amerikanaca odobrava politiku predsjednika Busha.

Što se tiče Kongresa, s većinskim demokratima, samo 29 posto Amerikanaca odobrava njegov način rada. Oko 76 posto osoba smatra da Kongres nije uradio "bogzna šta" od januara 2007.

Demokrati prigovaraju svojim poslanicima da nisu bili dovoljno agresivni da okončaju rat u Iraku i provedu reformu sistema zdravstvenog osiguranja.