Svijet
0

Godinu dana od smrti Slobodana Miloševića

FENA
Na godišnjicu smrti svog bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića Srbija je još uvijek oštro podijeljena na one koji smatraju da je Miloševićeva vladavina u svakom pogledu bila katastrofalna za državu i građane i na one koji nastavljaju da ga veličaju.

Ovi drugi, prije svega iz njegove Socijalističke partije i Srpske radikalne stranke, poručili su da nastavljaju tamo gdje je Milošević stao i nastavili da optužuju Haški tribunal (ICTY), svjetske sile i demokratske snage u Srbiji za njegovu smrt i za "zavjeru" protiv Srba.

Predstavnici demokratskih snaga, pak, ocijenili su da su katastrofalne posljedice Miloševićeve politike ne samo i danas vidljive već će ih građani osjećati još dugo vremena.

Aleksandar Popov, kopredsjedavajući Igmanske inicijative, koalicije nevladinih organizacija iz zemalja regiona koje se zalažu za normalizaciju odnosa na Balkanu, za Radio DW je kazao da je Miloševićevo naslijeđe i godinu dana nakon njegove smrti više nego živo.

"I godinu dana poslije njegove smrti i evo sedam godina nakon njegovog odlaska s vlasti njegovo naslijeđe je možda življe nego u njegovo vlastito doba. Jedini je problem što je to sada prikriveno pod nekom demokratskom formom. Inače, sve ono što je ostavio u naslijeđe, ništa od toga se nije na pravi način promijenilo. Počevši od toga da pune saradnje s ICTY-em nema, da Kosovo i dalje gledamo njegovim očima, do toga da i danas imamo imitaciju višestranačja jer stranke međusobno dijele teren, pa je to i dalje faktički jednopartijski sistem. Od Evrope smo i dalje udaljeni maltene kao u njegovo vrijeme… Tako da se ništa veliko od tada nije promijenilo", smatra Popov.

Posebno boli, kaže on, što se u Srbiji nimalo nije promijenio odnos prema počinjenim ratnim zločinima: "Od 5. oktobra 2000. godine nije skoro ništa učinjeno da se objasni, da se kaže šta se zapravo dešavalo za vrijeme ratova i koje je učešće bilo i pojedinaca, i grupa, i same države u vrijeme ratnih zbivanja i šta je sve učinjeno prema drugima. Javne ličnosti, i iz političkog ali i iz javnog života, iz nekih ‘nacionalnih institucija’ čine čak suprotno: ne da se ljudima kaže prava istina, već ponavljaju da Srbi nisu ništa krivi, da Srbija ništa veliko tu nije uradila, ili bar da su svi podjednako krivi…"

Miloševićev grob, koji se nalazi ispred porodične kuće u Požarevcu, rijetko ko posjećuje, osim u slučajevima poput obilježavanja godišnjice njegove smrti, kada se u tom gradu okupe njegovi partijski i režimski prijatelji i grupe mahom opskurnih ličnosti iz inozemstva.

A ima i slučajeva poput onoga nedavnog kada je fotograf iz Požarevca Miroslav Milošević izveo "performans" tako što je grob Slobodana Miloševića probio glogovim kolcem.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je Srbiju februara 2003. a sin Marko odmah nakon što je Milošević izgubio vlast. Oboje danas žive u Moskvi, a kćerka Marija u Crnoj Gori. Protiv Mirjane Marković pokrenut je sudski postupak i za njom je raspisana potjernica.