Svijet
0

Godina 2007. najkrvavija godina za Afganistan

FENA
Protekla godina je bila najkrvavija godina u Afganistanu od pada talibana 2001., jer su pobunjenici intenzivirali svoje napade protiv međunarodnih trupa, saopćilo je u nedjelju afganistansko ministarstvo odbrane.

"Ovo je najkrvavija godina koju je Afganistan upoznao", rekao je general Mohammad Zahir Azimi, glasnogovornik ministarstva odbrane na konferenciji za štampu, na kojoj je saopćio da je 40 talibana ubijeno u dva posljednja dana u sukobima s vojskom i sa međunarodnim snagama.

U sukobima od ove godine ubijeno je skoro 6.000 osoba, uglavnom talibana, 1.000 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i više od 200 stranih vojnika.

"Talibani misle da su, pribjegavajući svim mogućim sredstvima, uspjeli da promijene sliku međunarodne zajednice o Afganistanu. Odluka Holandije da produži ostanak svojih snaga u ovoj zemlji pokazuje da oni nisu u pravu", nastavio je afganistanski general.

Holandska vlada je objavila u petak da je odlučila da produži do 2010. misiju trupa u Afganistanu unutar Međunarodnih snaga za pružanje pomoći (Isaf) pri NATO-u.

Prema Azimijevim riječima, pojačanje talibanskih napada je jedna vrsta reakcije povezane s ubijanjem njihovih ključnih čelnika u vojnim operacijama ove godine, među njima i mula Dadullaha.

Pobunjenici su izgubili svoju moć da djeluju u velikom broju, i umjesto da operiraju u manjim grupama pokrivajući širu zonu, oni pribjegavaju samoubilačkim napadima, dodao je on.