Svijet
6

Glumica tuži producenta i Google zbog antiislamskog filma

FENA
Cindy Lee Garcia
Cindy Lee Garcia
Glumica koja tuži producenta antiislamskog filma koji je uzrokovao proteste diljem svijeta planira odustati od optužnice i podnijeti drugu pred saveznim sudom zbog autorskih prava, kazala je njena odvjetnica u ponedjeljak.

Cindy Lee Garcia, koja je glumila u filmu Nevinost muslimana, podnijela je tužbu prošle sedmice na državnom sudu u Los Angelesu protiv Nakoulae Basseleya Nakoulae, muškarca iz Kalifornije koji se smatra odgovornim za film, tvrdeći da je prevarena kako bi glumila i filmu i da je zbog toga njen život u opasnosti.

U njenom slučaju su YouTube i njegov vlasnik Google također među optuženim jer su odgovorni za distribuciju amaterskog filma na internetu.

Sudija na državnom sudu Kalifornije je u četvrtak odbio njen zahtjev da se film otkloni s YouTubea.

"Danas ćemo odustati od optužnice na državnom sudu, ali ćemo je podnijeti na saveznom sudu", rekla je Garcijeva odvjetnica Cris Armento.

"Moja klijentica ima autorska prava. Mi to namjeravamo provesti", dodala je ona, prenijela je britanska novinska agencija Reuters.

Garcijina je prva poznata optužba povezana s videom u kojem je poslanik Muhamed prikazan kao ženskaroš i šarlatan.

Armenta je rekla da su i distributeri djelimično odgovorni zbog sadržaja videa.

"Mislim da nam je svima jasno da Google i YouTube rade nešto pogrešno. Njihova pravila nalažu da govori mržnje nisu dozvoljeni. Kako to da ovo nije govor mržnje? Kako ovo nije pogrešno, na moralnoj, intelektualnoj i zakonskoj osnovici?", kazala je Armenta.