Sud u New Yorku
0

Glumac Žarko Laušević na slobodi

SRNA
Sud u New Yorku ukinuo je pritvor za 49-godišnjeg glumca Žarka Lauševića, kome je dozvoljen ostanak u SAD.

"Sud je donio odluku da se gospodinu Lauševiću ukine pritvor, a ona će biti izvršena u naredna 24 časa", rekao je za sutrašnji "Blic" Lauševićev advokat Timothy Griffin.

Griffin je potvrdio da je naredno saslušanje zakazano za 8. februar, kada je "malo vjerovatno" da će biti donijeta odluka o izručenju Lauševića Srbiji.

"Vjerujem da su velike šanse da sud u februaru donese odluku da se Lauševiću dozvoli dalji boravak u SAD, gdje mu živi porodica", rekao je Griffin.

Laušević vjeruje da će dobiti državljanstvo SAD,  jer je njegova sadašnja supruga, s kojom ima kćerku, američki državljanin. U SAD-u  žive i dvoje djece iz prethodnog Lauševićevog braka. 

Za Žarkom Lauševićem, koji je osuđen na 13-godišnju zatvorsku kaznu zbog dvostrukog ubistva, ukinuta je raspisana potjernica i neće završiti u zatvoru ako ga SAD u februaru, ipak, deportuju u Srbiju.   

Treći opštinski sud u Beogradu prihvatio je zahtjev glavnog srbijanskog tužioca Slobodana Radovanovića i odgodio Lauševiću izvršenje kazne, te ukinuo potjernicu.
Laušević je u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u kafiću u Podgorici ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića te ranio Andriju Kažića. Osuđen je na 13 godina zatvora, ali je kazna čak tri puta mijenjana. Uz njega je optužen bio i njegov brat Branimir, koji je na kraju oslobođen. 

U zatvoru u Spužu Laušević je odležao četiri godine i sedam mjeseci, a pušten je na slobodu 1998. godine, dok je Vrhovni sud Crne Gore ponovo odlučivao o presudi. 

Ubrzo nakon toga odlazi u SAD, gdje ga je 2002. godine i zatekla vijest o tome da je ponovo osuđen na 13 godina zatvora te da je za njim tad raspisana međunarodna potjernica.