Šumovi u komunikaciji
8

Gluhi telefoni u Bijeloj kući izazvali bijes zvaničnika: Danima nisu znali da je šef Pentagona u bolnici

V. K.
Lloyd Austin
Lloyd Austin
Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin tri dana je proveo na hospitalizaciji, ali ono što je u cijeloj priči izazvalo najveću pažnju jeste to da predsjednik Joe Biden nije bio informisan o tome.

Prema pisanju magazina Politico, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i drugi visokorangirani zvaničnici Bijele kuće nisu znali za Austinovu hospitalizaciju 1. januara sve dok ih Ministarstvo odbrane o tome nije obavijestilo 4. januara.

"Ako Jake (Sullivan op.a.) nije znao, nema šanse da je predsjednik znao. Ko bi mu rekao za Austinove stanje ako ne Jake?", rekao je jedan od izvora za magazin.

Ipak, vijest o Austinovom zdravstvenom stanju šokirala je osoblje Bijele kuće jer nisu znali da se šef Pentagona suočava sa zdravstvenim problemima.

Također, uposlenici Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a bili su iznenađeni što je Pentagonu trebalo toliko vremena da ih obavijesti o Austinovom statusu.

"Ovo nije trebalo da se desi na ovaj način", rekao je jedan od zvaničnika.

Austinova hospitalizacija stigla je u burnom periodu za vojsku jer se američke snage suočavaju sa svakodnevnim napadima na Bliskom istoku.

"Austin je poznat po svojoj privatnosti i često se 'krio' od medijske pažnje kao general, a i sada kao šef Pentagona. Ta strategija se pokazala kao dobra jer je zadržao povjerenje predsjednika Bidena i smatra se ključnom figurom u održavanju podrške Zapada za isporuku oružja Ukrajini", zaključuje Politico.