Svijet
0

Globalno zagrijavanje će povećati infekcijske bolesti

Sarajevo-x.com
Prema novoj studiji globalno zagrijavanje će dovesti do povećanja broja infektivnih bolesti i to putem virusa i mikroba koji se šire vodom. Ovaj problem je već postao aktuelan u nekim dijelovima naše planete, a naučnici smatraju da će se situacija pogoršati s vremenom.

Infekcijske bolesti će postati mnogo gore kako globalno zatopljenje bude napredovalo jer promjene koje se dešavaju u našoj klimi pogoduju širenju virusa i mikroba, prenio je u srijedu AFP.

Studija u kojoj su učestvovali svjetski klimatolozi i mikrobiolozi pokazuje kako su se infekcijske bolesti već počele brže širiti u nekim krajevima svijeta.

Prema njihovim riječima, globalno zatopljenje napreduje brže nego se očekivalo pa bi infekcije mogle iznenaditi svjetske zdravstvene institucije.

U opasnosti su predjeli Afrike u kojima prisustvo komaraca prenosilaca malarije uzrokuje povećanje infektivnih bolesti. Osim malarije, toplotnih udara, udara pod uticajem naglih temperaturnih devijacija, povećat će se i broj neuhranjenih osoba usljed suše ili poplava.

Prema predviđanjima eksperata, temperatura na Zemlji povećat će se oko 1,8 do 4 stepena C°.