Ban Ki-moon
0

''Globalno vodstvo'' u suočavanju s krizama

FENA
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u utorak je otvorio 63. Godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a, ističući u svom govoru da svijet danas potresaju ratovi i nasilje, financijska, energetska, prehrambena i druge krize, koje ne poznaju granice i pogađaju sve države, te je ukazao na potrebu "globalnog vodstva" u odgovoru na te izazove.

"Suočavamo se s globalnom financijskom krizom, globalnom energetskom krizom, globalnom krizom hrane. Trgovinski pregovori ponovno su propali. Vidjeli smo izbijanje ratova i nasilja, te novu retoriku sukobljavanja", rekao je Ban Ki-moon govoreći o stanju u svijetu i vizijama UN-a za iduću godinu.

Istakao je opasnost zatvaranja u uske nacionalne interese i potrebu zajedničkog suočavanja s tim izazovima, govoreći o "izazovu globalnog čelništva" u svijetu koji doživljava globalne promjene, u kojem se "stvaraju novi centri moći i vodstva, u Aziji, Latinskoj Americi i u novorazvijenim zemljama".

"U tom novom svijetu, naši izazovi su sve više vezani uz saradnju nego sukobljavanje. Države više ne mogu štititi svoje interese, ili unaprijediti blagostanje svojih ljudi, bez partnerstva s ostalima", naglasio je.

Ban se zauzeo za obnovu reda na svjetskim financijskim tržištima, na načelima poslovne etike i dobrog upravljanja.

Glavni sekretar UN-a, koji je za glavnu temu ovogodišnje rasprave na Općoj skupštini odabrao "ključne ciljeve za ograničavanje siromaštva", u svom je govoru na otvaranju upozorio na opasnost da usporavanje globalnog rasta i ekonomska kriza "ponište ostvareni napredak, posebno u širenju razvoja i ravnopravnije podjele svjetskog bogatstva", javila je Hina.

U četvrtak će Ban Ki-moon biti domaćin samita o provedbi Milenijskih ciljeva UN-a u ograničavanju siromaštva u svijetu.

Pozvao je na "jači UN za bolji svijet", ali i na promjenu kulture UN-a kako bi svjetska organizacija postala "brža, fleksibilnija, djelotvornija - modernija".

Godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a ove sedmice u sjedištu UN-a na East Riveru u New Yorku, okupilo predsjednike država ili vlada, i druge najviše dužnosnike 192 zemlje članice.

Na najvećem godišnjem državničkom skupu učestvuju i američki predsjednik George W. Bush, francuski predsjednik Nicholas Sarkozy i drugi dužnosnici.