|

Globalno otopljavanje - "Najveća prijetnja čovječanstvu"

Globalno otopljavanje - "Najveća prijetnja čovječanstvu"
0
F
FENA
16.11.2006. u 10:55
0
komentara
0

dijeljenja
Globalno otopljavanje - "Najveća prijetnja čovječanstvu"
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan, u obraćanju međunarodnoj konferenciji posvećenoj klimatskim promjenama koja se održava u Nairobiju, istaknuo je da je prisutan zastrašujući nedostatak odlučnosti pri suočavanju s "jednom od najvećih prijetnji čovječanstvu".
Kofi Annan je dodao kako i dalje ima onih koji sumnjaju da fenomen globalnog otopljavanja zaista postoji, ali ti ljudi, po njegovoj ocjeni, nisu više važni za aktuelnu debatu.

"Nekolicina zagriženih skeptika i dalje poriče da je globalno otopljavanje na djelu. No, konsenzus među naučnicima u pogledu globalnog otopljavanja sve je jači i istovremeno sve alarmantniji. Mnogi naučnici koji su bili poznati po svome uzdržanom stavu sada naglašavaju da će nas globalno otopljavanje ubrzo dovesti do tačke bez povratka", kazao je Annan.

Procjenjuje se da je riječ o direktnoj osudi stava američke administracije.

Novinar BBC-a koji prati rad konferencije javio je da su mnogi delegati bili iznenađeni oštrinom riječi generalnog sekretara UN-a.

Kofi Annan je objelodanio i plan UN-a za pomoć zemljama u razvoju pri dobivanju novih sredstava za promociju čistih izvora energije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.