Svijet
0

Globalni lideri postigli sporazum o bavljenju klimatskim promjenama

FENA
Na sastanku svjetskih političkih lidera u Washingtonu postignut je novi sporazum o bavljenju klimatskim promjenama.

Delegati su se složili da se zemlje u razvoju moraju suočiti s ciljevima smanjenja emisije gasova koji stvaraju efekt staklenika kao i bogate zemlje.

Na neformalnom skupu također je dogovoreno kako treba formirati globalno tržište za trgovanje emisijom ugljendioksida. Neobavezujuća deklaracija smatra se vitalnom u procesu smjenjivanja Protokola iz Kyota, tvrde dopisnici.

U završnoj izjavi foruma navodi se kako se klimatske promjene dešavaju "van svake sumnje". "Klimatske promjene su globalno pitanje i obaveza je svih nas da poduzmemo akciju, u skladu s našim kapacitetima i historijskim odgovornostima", navodi se u izjavi Organizacije globalnih zakonodavaca o balansiranom okolišu (GLOBE).

Dvodnevni sastanak okupio je zakonodavce iz zemalja kao što je Grupa osam bogatih nacija, plus Brazila, Kine, Indije, Meksika i Južne Afrike. BBC-jev analitičar za okoliš Roger Harrabin bio je na sastanku i javlja da iako deklaracija ne nosi nikakvu zvaničnu težinu ona nagovještava istinsku promjenu stava.

Zakonodavci su se složili da zemlje u razvoju moraju ispuniti ciljeve na ograničenju ispuštanja gasova koji stvaraju efekt staklenika isto kao i bogate zemlje. Oni su saopćili kako žele da nasljednik Protokola iz Kyota - koji ističe u 2012. godini - bude na snazi do 2009.

Američki senator Joe Lieberman predvidio je da će američki Kongres usvojiti zakon o smanjenju emisije tih gasova do kraja iduće godine, a moguće i u ovoj godini. A predsjednički kandidat John McCain, koji je kosponzorirao klimatsko zakonodavstvo s Liebermanom, bio je entuzijastičan prema potrebi za novim inicijativama.

"Uvjeren sam da smo dostigli krajnju tačku i da će Kongres Sjedinjenih Država djelovati u sporazumu s administracijom", poručio je on forumu. U međuvremenu kanadski parlament pokušao je prisiliti vladu da ispuni svoje ciljeve iz Protokola iz Kyota o smanjenju emisije gasova.

Vladajuća Konzervativna stranka tvrdi kako je ispunjenje cilja, smanjenja emisije za šest posto ispod nivoa iz 1990. godine u periodu 2008-2012. nemoguće. Parlamentarci su glasanjem dali vladi 60 dana da formulira plan kojim bi ispunila zadati cilj.

Dok pregovori o klimatskim promjenama održani u UN-u u novembru nisu uspjeli dovesti do sporazuma o vremenskom roku za obaveze novih rezova u emisiji gasova kada trenutni rokovi iz Kyota ističu u 2012, GLOBE pod britanskim vodstvom je organizirao skup u Washinghtonu u nadi da će stimulirati napredak na neformalniji način.

UN-ova komisija o klimatskim promjenama saopćila je u ovom mjesecu da će više globalne temperature izazvane zagađenjem od ljudskih aktivnosti, otopiti polarni led, pogoršati poplave i suše i stvoriti još razornije oluje.