Rim
0

Globalna recesija dominira dnevnim redom samita G8

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik Washington Times piše da će susretom predsjednika i premijera sedam najvećih industrijskih zemalja Zapada i Rusije u italijanskom mjestu L'Aquila dominirati globalna recesija, najozbiljnija ekonomska kriza u posljednjih sedamdeset godina.

'Izuzev Kanade, sve su ostale zemlje iz ove grupe prošle godine zabilježile veći pad gospodarske aktivnosti od onog u Sjedinjenim Državama' – napominje list iz Washingtona.

Prije današnjeg radnog ručka predsjednici i premijeri Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Britanije, Italije, Francuske, Kanade i Rusije razgovarat će o boljoj regulaciji finansijskih tržišta, završetku masivnih državnih poticaja nacionalnim ekonomijama te o novom krugu pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine.

Nakon radnog ručka, na dnevnom su redu klimatske promjene, pomoć siromašnima i razvojna politika u trećem svijetu.

Sutra se čelnicima najvećih industrijskih zemalja pridružuju i vođe grupe G5, u kojoj su Brazil, Indija, Kina, Meksiko i Južna Afrika.

Washington Times navodi upozorenje direktora Svjetske banke Roberta Zoellicka koji je rekao da će zbog krize u pitanje doći mnogi uspjesi koji su u posljednjih desetak godina postignuti u borbi protiv siromaštva.

Zoellick je pozvao čelnike najvećih zemalja da ispune svoja obećanja o većoj pomoći siromašnim državama.