Svijet
0

Globalna anketa: Kina će postati vodeća supersila umjesto SAD-a

Anadolija
U globalnom istraživanju instituta Pew mnogi ispitanici su istakli da je Kina već postala ili će narednih godina postati vodeća svjetska supersila umjesto Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Rezultati globalne ankete koju je uradio ovaj ugledni institut pokazali su na kraju da je Kina potisnula ili će potinusti SAD sa pozicije dominantne svjetske sile.

Naime, u 23 od 39 zemalja, koliko ih je obuhvaćeno istraživanjem Pewa, većina ispitanika je mišljenja da je Kina već postala ili će u narednom periodu postati najvažnija i najutjecajnija globalna supersila.

Prema navedenom istraživanju, u Kini dvije trećine građana već vjeruju da je njihova zemlja potisnula ili će potisnuti Ameriku sa pozicije vodeće globalne sile.

Međutim, u SAD-u oko polovice građana vjeruje da će Amerika zadržati poziciju najveće i najvažnije ekonomske i političke sile u svijetu. Ali, taj broj se smanjio sa 54 posto iz 2008. godine na 47 posto ove godine.

Rezultati istraživanja Pewa su pokazali dramatičan i fenomenalan uspon Kine kao globalne ekonomske sile tokom posljednje tri decenije, ali i ozbiljnu ekonomsku krizu u SAD-u posljednjih nekoliko godina.

"Ekonomska sila Kine je u usponu dok mnogi misle da će uskoro preteći i SAD kao dominantnu supersilu u svijetu", navedeo je u izvještaju Pewa.

Međutim, oni koji su učestovali u navedenom istraživanju imaju mnogo pozitivnije mišljenje o SAD-u nego o Kini. Naime, od svih ispitanika u 39 zemalja svijeta, njih 63 posto ima pozitivno mišljenje o Americi a 50 posto o Kini.

SAD su dobile pozitivnu ocjenu u svim regijama u svijetu osim na Bliskom istoku gdje samo svaki peti stanovnik ima pozitivno mišljenje o Americi i njenoj ulozi u svjetskim dešavanjima.

Također, stanovnici nekoliko zemalja koje primaju značajnu pomoć SAD-a, među kojima se nalaze Pakistan, Egipat, Jordan i Palestine, imaju izrazito negativno mišljenje o Americi.

Naime, u navedenim zemljama samo 11 do 16 posto građana imaju pozitivno mišljenje o Americi i njenoj ulozi u svijetu.

Međutim, u izvještaju Pewa se navodi da je svijet i prije dvije decenije pričao o naglom ekonomskom rastu Japana i mogućnost da ta azijska zemlja preuzme ulogu vodeće svjetske sile.

Onda se desila velika ekonomska i financijska kriza u Japanu i ta zemlja se nikada nije u potpunosti oporavila od posljedica tadašnjeg ekonomskog kolapsa.

Rezultati istraživanja Pewa prikupljeni su na osnovu ankete proveden na 38,000 osoba u 39 različitih zemalja svijeta u periodu od marta do aprila 2013. godine.