{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Global Research: Obama mrzi Rusiju, želi prekinuti gasnu rutu za Evropu

S
4.3.2015. u 12:10
16
108
Global Research: Obama mrzi Rusiju, želi prekinuti gasnu rutu za Evropu
16
Global Research: Obama mrzi Rusiju, želi prekinuti gasnu rutu za Evropu
Foto: EPA
"Predsjednik SAD Barack Obama mrzi Rusiju i glavni cilj njegove politike u Siriji jeste da prekine rusku gasnu rutu za Evropu", ocjenjuje kanadski Centar za istraživanje globalizacije "Global Research".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
SAD su toliko opsjednute rušenjem sirijskog lidera Bashara al-Assada da dozvoljavaju čak da savremeno oružje dođe u ruke terorista IDIL-a, koji se bore u Siriji, stoji u izvještaju.

"Assad je saveznik Rusije, a glavni cilj Obamine vanjske politike jeste da pobijedi Rusiju, a ne islamski ekstremizam", navodi Global Research.

Čak i američko bombardovanje pozicija IDIL-a u Iraku provodi se tako da dolazi do širenja teritorija pod kontrolom te islamističke organizacije u Siriji, navodi se.

"Zašto je Sirija toliko važna? Zato što je Washington smatra ključnom u pokušaju da Rusiji oduzme poziciju glavnog dobavljača gasa u Evropu", piše Global Research.

Sirija je jedina prepreka na putu gasovodu iz Katara preko Saudijske Arabije, Jordana i Turske do EU.

Izgradnja takvog gasovoda omogućila bi Kataru da konkuriše Rusiji u Evropi, na najvećem tržištu gasa.

Ranije je Obama podržavao radikalno "Muslimansko bratstvo" koje pomaže Katar, ali oni su pokazali da su neefikasni u Siriji i sada je SAD svoju podršku prebacio na IDIL koji podržava Saudijska Arabija.

"Međutim, čak i u slučaju da Assad bude poražen, sljedeći problem za SAD mogla bi biti Turska, koja je već postigla dogovor s Rusijom o isporukama ruskog gasa u Evropi" navodi Global Research.

Prema ocjeni ovog centra, i američko miješanje u ukrajinska dešavanja takođe je velikim dijelom podstaknuto željom da se prekine ruska dominacija u dostavi energenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: