{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Global Research: Obama mrzi Rusiju, želi prekinuti gasnu rutu za Evropu

S
SRNA
4.3.2015. u 12:10
16
108
Global Research: Obama mrzi Rusiju, želi prekinuti gasnu rutu za Evropu
16
Global Research: Obama mrzi Rusiju, želi prekinuti gasnu rutu za Evropu
Foto: EPA
"Predsjednik SAD Barack Obama mrzi Rusiju i glavni cilj njegove politike u Siriji jeste da prekine rusku gasnu rutu za Evropu", ocjenjuje kanadski Centar za istraživanje globalizacije "Global Research".
SAD su toliko opsjednute rušenjem sirijskog lidera Bashara al-Assada da dozvoljavaju čak da savremeno oružje dođe u ruke terorista IDIL-a, koji se bore u Siriji, stoji u izvještaju.

"Assad je saveznik Rusije, a glavni cilj Obamine vanjske politike jeste da pobijedi Rusiju, a ne islamski ekstremizam", navodi Global Research.

Čak i američko bombardovanje pozicija IDIL-a u Iraku provodi se tako da dolazi do širenja teritorija pod kontrolom te islamističke organizacije u Siriji, navodi se.

"Zašto je Sirija toliko važna? Zato što je Washington smatra ključnom u pokušaju da Rusiji oduzme poziciju glavnog dobavljača gasa u Evropu", piše Global Research.

Sirija je jedina prepreka na putu gasovodu iz Katara preko Saudijske Arabije, Jordana i Turske do EU.

Izgradnja takvog gasovoda omogućila bi Kataru da konkuriše Rusiji u Evropi, na najvećem tržištu gasa.

Ranije je Obama podržavao radikalno "Muslimansko bratstvo" koje pomaže Katar, ali oni su pokazali da su neefikasni u Siriji i sada je SAD svoju podršku prebacio na IDIL koji podržava Saudijska Arabija.

"Međutim, čak i u slučaju da Assad bude poražen, sljedeći problem za SAD mogla bi biti Turska, koja je već postigla dogovor s Rusijom o isporukama ruskog gasa u Evropi" navodi Global Research.

Prema ocjeni ovog centra, i američko miješanje u ukrajinska dešavanja takođe je velikim dijelom podstaknuto željom da se prekine ruska dominacija u dostavi energenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: