Tsunami na Samoi
0

"Gledala sam kako voda odnosi moju kćerku"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U trenutku kada se ogromni tsunami val srušio na jedno obalno naselje u Američkoj Samoi, Taitasi Fitiao je držala za ruku svoju šestogodišnju kćerku. Već sljedeće sekunde gledala je kako voda odnosi njenu djevojčicu.

"Držala sam je za ruku kada nas je preklopio val. Osjetila sam kako njena ruka klizi iz moje i samo sam čula riječi: "Mama, molim te!". Već sljedećeg trenutka vidjela sam kako je val odnosi", započela je svoju priču Fitiao za CNN.

Nakon što je snažan potres jačine osam stepeni Richterove skale potresao oblast kod obala Američke Samoe, Taitasi se zaputila u školu po svoju kćerku. Kada ju je ponovo vidjela osjetila je olakšanje, no upravo tada je naišao val i zauvijek je odvojio od nje.

"Ne mogu da povjerujem da je nema. Valjorefi je bilo samo šest godina", ispričala je potresena majka.

Nakon što je djevojčica nestala, mještani Leone, jednog od najvećih gradova u Američkoj Samoi, krenuli su u potragu.

Tijelo nesretne djevojčice pronađeno je dan nakon što ju je val otrgnuo od majke.

"Kada smo je pronašli na sebi je još uvijek imala školsku uniformu i ruksak na leđima", kazala je Fitiao, dodajući da će kćerku i sahraniti s ruksakom jer je Valjorefi zaista voljela školu.

"Naša kćerka nam jako mnogo nedostaje", kazao je otac nesretne djevojčice, Faataui Fitiao.

U gradu Leone, u razornom tsunamiju poginulo je deset odoba, uključujući i Valjorefu. Mještani još uvijek tragaju za tijelom jednog šestogodišnjeg dječaka.

Razorni potres koji je izazvao tsunami valove pohrao je obale otočja Samoa i Američka Samoa. Do sada je registrovano 168 mrtvih.

Nakon tragedije, porodicama se obratio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama.

"Spremni smo pomoći našim prijateljima u Samoi i cijeloj regiji koja je pogođena razornim potresom. Nastavit ćemo pratiti situaciju i moliti za sve ljude koji je zadesila ova teška tragedija", istakao je Obama.