Veliki gubici
26

Glavobolja za Japan Airlines tek slijedi: Objavljeni prvi podaci o šteti za kompaniju nakon nesreće

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japan Airlines saopćio je kako će zbog nesreće koja se dogodila na aerodromu u Tokiju ova aviokompanija zabilježiti velike gubitke.
Prema pisanju Reutersa, zvaničnici kompanije očekuju kako će gubici iznositi više od 100 miliona dolara.

Gubitak aviona, prema planu, bit će pokriven osiguranjem, a Japan Airlines je naglasio kako će utjecaj ovog događaja na prognozu zarade za finansijsku godinu tek biti utvrđen.

Inspektori u Japanu započeli su istragu o utvrđivanju okolnosti koje su dovele do nesreće na aerodromu u glavnom gradu Japana.

Prema prvim informacijama, inspektori će se u istrazi fokusirati na trenutke ulaska aviona obalne straže Japana na pistu i to u momentima kada je na nju slijetao putnički avion Japan Airlinesa.

Transkripti razgovora između kontrole leta i pilota objavljeni su u srijedu te pokazuju da je avion Japan Airlinesa dobio dozvolu da sleti, ali da je avionu obalne straže rečeno da dođe do tačke zadržavanja blizu piste.

Zvaničnik japanske komisije za civilnu avijaciju rekao je novinarima da u tim transkriptima nema naznaka da je avionu obalske straže odobreno da poleti, piše Reuters.