Svijet
0

Glavni tužilac u indirektnom kontaktu sa Saifom al-Islamom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) saopćio je u petak da je u indirektnom kontaktu sa Saifom al-Islamom Gadafijem, sinom ubijenog bivšeg libijskog vođe, s kojim pregovara o njegovoj predaji i suđenju.

Sudija Luis Moreno Ocampo rekao je za AP da sa Saifom al-Islamom vodi pregovore preko posrednika, koje nije imenovao, kao i da ne zna tačno gdje se nalazi Gadafijev sin.

Ocampo je kazao i da pretpostavlja da su Gadafijevi saučesnici ponudili Saifu mjesto za bijeg u nekoj afričkoj zemlji koja ne sarađuje s ICC-em. On je kao jednu od mogućih naveo Zimbabve.

Saif al-Islam, koji tečno govori engleski jezik i koji je studirao na londonskom Ekonomskom univerzitetu, jedini je od Gadafijevih sinova koji još nije pronađen.

Gadafi ima sedam sinova i jednu kćerku, a prema dosadašnjim izvještajima, poginuli su njegov najmlađi sin Saif al-Arab, u vazdušnom napadu 1. maja, i peti sin Motassem, koji je, prema saopćenjima novih libijskih vlasti, ubijen kad i sam Gadafi.

Prema nepotvrđenim podacima, još jedan Gadafijev sin je poginuo, dok su dvojica pobjegla u Alžir, a jedan u Niger.

ICC izdao je početkom godine nalog za hapšenje Saifa al-Islama, za koga se vjerovalo da je Gadafijev nasljednik, zbog zločina protiv čovječnosti.