Svijet
0

Glavni tajnik UN-a stigao u Pakistan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon stigao je u srijedu u Pakistan gdje vlada očekuje da on objavi formiranje UN-ove istražne komisije o ubistvu bivše premijerke Benazir Bhutto krajem 2007. godine u samoubilačkom napadu.

"Glavni tajnik je došao iz Afganistana gdje je obavio brzu iznenadnu pojsetu", izjavio je agenciji AFP visoki zvaničnik pakistanske vlade koji je želio da ostane anoniman.

Ovo je prva posjeta Ban Ki-moona Islamskoj Republici Pakistan, jedinoj nuklearnoj vojnoj sili u muslimanskom svijetu, u kojoj su islamisti bliski Al-Qaidi i afganistanski talibani izvršili niz samoubilačkih napada nakon što su obnovili svoje snage u plemenskim zonama na sjeverozapadu koje graniče s Afganistanom.

U ovim napadima je za nešto više od godinu i po dana ubijeno više od 1.500 ljudi, među kojim je i Benazir Bhutto, premijerka 90-tih godina, kada je na nju pucao jedan samoubica 27. decembra 2007. godine, u jeku predizborne kampanje za opće izbore, na kojim je njena stranka pobijedila dva mjeseca kasnije.