Svijet
0

Glavni tajnik UN-a pozvao na prekid blokada u Libanu

FENA
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je opozicijske skupine u Libanu da prekinu blokade prometnica i aerodroma u Bejrutu, te pozorio da je sadašnja kriza najteža od vremena građanskog rata, u izvještaju koji je Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak podnio njegov posebni izaslanik za Liban.

"Glavni tajnik poziva sve strane da odmah prekinu blokade i otvore sve ceste u zemlji...Ostajemo duboko zabrinuti zbog potencijalne daljnje eskalacije sadašnjeg stanja", rekao je izaslanik Terje Roed-Larsen Vijeću sigurnosti UN-a.

Gerilci proiranskog Hezbollaha i njihovi saveznici blokirali su sve prilaze bejrutskom aerodromu i druge glavne prometnice, paralizirajući život u Bejrutu.

U četvrtak je na tim blokadama dolazilo do sporadičnih oružanih okršaja u Bejrutu, gdje su ubijene dvije osobe, a jedna ranjena kao i u dolini Bekaa na istoku zemlja, gdje je izviješteno o pet ranjenih.

Roed-Larsen je kazao da je Liban suočen s "izazovima takve magnitude kakva nije viđena od građanskog rata", koji je trajao od 1975. do 1990.

Politička kriza u Libanonu traje već godinu i po, s kampanjom Hezbollaha protiv vlade premijera Fuada Siniore i sprečavanjem izbora predsjednika države u parlamentu.

Američki ambasador pri UN-u Zalmay Khalilzad izjavio je u četvrtak, nakon sjednice Vijeća sigurnosti, kako je sadašnja kriza "razlog za veliku zabrinutost", okrivljujući za destabilizaciju Libana Siriju, Iran i Hezbollah.

"Liban je još jednom na ivici. Hezbollah i njegovi saveznici napreduju u stvaranju države unutar države, i postavljaju preduvjete za izbor predsjednika države", rekao je Khalilzad.

Ponovo je optužio Siriju da destabilizira Liban naoružavajući, zajedno s Iranom, Hezbollah te odbijajući uspostaviti diplomatske odnose i utvrditi granicu s Libanom.

Khalilzad je najavio, prenijela je Hina, da bi zbog situacije u Libanu, uključujući i "prijetnje Hezbolaha izazivanjem regionalnog rata" SAD idućih sedmica mogao predložiti Vijeću sigurnosti UN-a poduzimanje određenih mjera, spominjući pritom i mogućnost uvođenja sankcija.

On nije precizirao protiv koga bi UN uvodio sankcije.